År 1998 investerade Pireva i en ny bioreningsanläggning vid Sandholmens reningsverk.19 år senare var det dags att byta materialet i anläggningen som består av ett 950 kubikmeter stort plastfilter med hål som filtrerar vattnet. I processen bryter bakterier ned organiska ämnen, som fett och dylikt. Efter passagen genom filtret går vattnet vidare till en slutlig rening innan det släpps ut i Piteälven.
– Vi tog det nya filtret i drift den 20 maj 2018, men på grund av pumpbyten och annat kördes anläggningen sammanlagt enbart fem månader, säger Roland Johansson, teknisk chef vid Pireva.
Han är ansvarig för bland annat bioreningsanläggningen på Sandholmen som havererade den 21 maj i år. Den är stängd sedan det upptäckts att de balkar som filtret vilar på har gett med sig.
– Vi har haft en normal avrinning genom filtret men trots det har balkarna inte hållit för trycket, utan de har satt sig. Vi har fotograferat anläggningen underifrån och sett att balkarna har vikit sig på flera ställen, säger Roland Johansson.
Han och Fredrik Bellander, chef för vatten och avlopp vid Pireva, säger att i och med att anläggningen är stängd körs mer vatten i den kemiska processen och det har gjort att det går ut mer smutsvatten i Piteälven.
– Vi har ett villkor att 70 procent av avloppsvattnet ska vara renat, nu har miljö-och hälsoskydddsnämnden sänkt kraven till 60 procent, säger Bellander.
Till bilden hör att Pireva tvistar med leverantören VA-teknik i Borås om vem som ska betala kostnaderna för att reparera. Det handlar enligt Bellander om flera miljoner kronor.
– De hävdar att vi har släppt på för grovt material till filtret och som ökat trycket. Vi hävdar att de har levererat balkar i anläggningen som är för svaga, säger Roland Johansson.
Han och Fredrik Bellander säger att de för en dialog med VA-teknik, men parterna är fortsatt oense om vem som ska stå för reparationsnotan.
Martin Jingnäs, vd för Hydria Water som äger VA-teknik, säger att han är säker på att Sandholmen har överbelastat filtret vilket gjort att det blivit för tungt.
– Man kan inte pumpa in för stora partiklar i systemet. Då täpps filtret igen. Det byggs upp en tyngd och balkarna är inte dimensionerade för det. Jag har hållit på med detta i flera år och jag vet att det är så, säger vd:n.
Han säger att företaget för en dialog med Pireva och ska följa den utredning det kommunala bolaget ska ta fram. Där ingår att i höst kommer materialet i bioreningen att plockas ut och kontrolleras.
– Vi står fast vid vår ståndpunkt och får se vad utredningen kommer fram till, säger Jingnäs.