Piteå försöker hålla takten men kan behöva öka

På Pireva håller man med i mycket som Roger Viklund säger om de gamla rören i VA-systemet. Majoriteten av rören i Piteå är från 50, 60 och 70-talet.

Vattenläckor kommer att bli vanligare när de gamla rören under marken till slut ger upp. Idag läggs plaströr för att undvika korrosion, men majoriteten av rören är fortfarandefrån 50, 60 och 70-talet.

Vattenläckor kommer att bli vanligare när de gamla rören under marken till slut ger upp. Idag läggs plaströr för att undvika korrosion, men majoriteten av rören är fortfarandefrån 50, 60 och 70-talet.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2022-12-23 07:45

I Piteå satsar man på att byta 0,65 procent dricksvattenledningar och 0,5 procent avlopp per år. Totalt sett blir det 7,7 kilometer varje år.

– Det är precis som Roger på Älvsbyns energi säger. Det här är ett problem i hela Sverige och kommer bli en stor utmaning för alla. Därför har vi gjort en förnyelseplan för att på lång sikt se att vi håller rätt tempo i utbytestakten, säger Fredrik Bellander, Affärsområdeschef för Vatten på Pireva.

Nu 2023 planerar man bland annat för att byta i området kring Råg, Vete och Korngatan i Öjebyn där ledningarna är från 50-talet. Men det är svårt att peka ut några hela områden eller byar med extra stora behov.

– Det är relativt utspritt. Vissa år får vi göra någon drive då vi märker att driftstörningarna blir tätare. Som läckor längs Roknäsvägen och Matningen in mot Hortlax där det är väldigt återkommande, säger Bellander.

undefined
Fredrik Bellander förklarar att de gjort uträkningar på vilken takt de måste hålla. För tillfället är det 7,7 kilometer vatten och avlopp per år ihopräknat. Men takten kanske måste öka framöver.

Ett problem är att det är svårt att veta rörens skick då de ligger 2,5 meter under marken.

– Avloppsledningar är enklare, de kan vi stoppa ner en kamera och filma i. Men för dricksvatten får vi göra bedömningar efter material, ålder och driftstörningar, säger Bellander.

Hur stor andel behöver Piteå byta ut?

– Det är svårt att säga hur stor andel som har behov idag utan vi går på våra beräkningar om hur mycket vi måste byta ut varje år. Den prognosen kanske vi måste öka. Även i Piteå kommun är absolut största delen ledningar från 60 och 70-talet, även 50, säger Bellander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!