Pionjärer i kvinnligt företagande
Med goda ambitioner byggde de upp var sin affärsrörelse och utvecklade också flitigt sina verksamheter. Lotten Lindgren och Sofia Lundberg var två Pitekvinnor, vilka försökte intressera Piteås damer för vad som var vackert och intagande, vad som kunde köpas färdigt och göras när sykorgen togs fram
Interiör av Lotten Lindgrens affär.
Foto: Piteå museum
Detta i en tid när kvinnans ställning som företagare pendlade mellan relativ frihet att driva sin egen verksamhet, och ett mer låst förhållande där hon behövde tillstånd från sin man eller förmyndare.
Då den så kallade näringsfriheten infördes i mitten av 1800-talet blev kvinnor aktiva som företagare och medverkade till att de i princip kunde ge sig in på nya affärsområden som exempelvis sybehörs- och klädaffärer. Tidigare hade änkor och andra mot särskilda tillstånd fått sälja bland annat färdiglagad mat och småsaker på gatorna. För att inte ligga fattigvården till last gavs de dispens för denna form av småskalig handel. Fram till slutet av 1800-talet var det inte lätt för kvinnor att försörja sig själva.
Tidigt änka
Johanna Charlotta (Lotten) Lindgren ( 1853-1923 ) var infödd Pitebo, dotter till fiskaren O.Adolf Lindlöf och hans hustru Johanna Maria Degerman, men kom i unga år till Stockholm där hon fick sin uppfostran. Efter sin vistelse i huvudstaden återvände Lindgren till Piteå där hon 1886 gifte sig med skräddarmästare Fridolf Lindgren. Men redan 1890 blev hon änka. För att klara försörjningen startade hon en modeaffär, vilken sedan drevs under en följd av år. Genom sin stora energi och arbetsförmåga lyckades Lotten Lindgren driva upp modeaffären till den förnämsta i Piteå.
Lotten Lindgren fick hälften av gård med tomt i kvarteret Björnen 111 genom testamente den 7 augusti 1889.
1909 rapporterar Norrbottens Posten att det den 12 maj utbrutit en brand i Lotten Lindgrens hus i korsningen Storgatan-Uddmansgatan.
Byggde nytt
Elden började i guldsmedsmästare Göran Lundströms verkstad, inrymd i den del av huset som låg mot Uddmansgatan. Elden spred sig snabbt, men tack vare att det var vindstilla och ett snabbt ingripande med släckningsarbetet kunde brandmanskapet ganska snart få bukt med elden, som dock hunnit ramponera en stor del av byggnaden
I byggnaden fanns Lotten Lindgrens boningsrum och tre butiker, Lindgrens modeaffär, fröken Jenny Bergstedts glasmagasin och guldsmed G. Lundströms guldsmedsaffär. Lotten Lindgren fick en stor del av sitt varulaget förstört, fröken Bergstedts vindslager blev förstört medan varorna i butiken blev överspolade av vatten. Lundströms butik nåddes inte av branden, men guldföremålen blev överspolade. Guldpjäser i en låda i verkstaden blev förstörda. Byggnaden var försäkrad för 8 000 kronor. Lotten Lindgren hade varulaget försäkrat för 25 000 kr, Jenny Bergstedt för
5 000 och Lundström för 6 000 kronor.
Äldst i stan
Efter branden lät Lotten Lindgren uppföra ett tvåvånings handelshus. Under första världskriget drabbades modebranschen hårt av restriktioner och Lindgren började då en avveckling av sin verksamhet. Fastigheten såldes till Frans Wallstén som på hösten 1918 etablerade järnhandelsrörelse, vilken sedan fanns kvar i byggnaden fram till en förödande brand år 1974.
Lotten Lindgren gick ur tiden den 14 november 1923. Hon var då bosatt hos sin svärson godsägare Harald Sandmark i Midingsbråte, Småland, och var nyss 70 år fyllda. Hennes närmaste var fosterdottern Anna och hennes make Harald, systern Hilda Lundgren i Älvsbyn och fosterbrodern kommissarie O. Asplund, Stockholm.
Fosterdottern var född i Piteå 1890 och avled 1968.
Sofia Lundbergs i Piteå var länge Piteås äldsta textilaffär. Rörelsen startades i blygsam omfattning den 6 september 1897 och fick då namnet Sofia Lundbergs sybehörs & vitvaruaffär. Innehavaren, fröken Sofia Lundberg, var syster till garvaren P A Lundberg i Piteå. Affären växte med tiden och ändrade även karaktär. Från att ha varit sybehörsaffär blev det kapphandelsrörelse och sedan specialaffär för bland annat metervaror och gardiner, innan den så småningom upphörde
Första affären var belägen vid Storgatan, där Bloms möbler senare etablerade sig. Sybehörsaffären flyttades till Uddmansgatan där apoteket nu är beläget. År 1954 flyttade affären till Storgatan och sedan åter till Uddmansgatan.
Ägare efter Sofia Lundberg blev Ruth Nordström, sedermera gift Johansson. Hon var länge biträde hos Lundberg och fick överta affären. Efter Ruth Johansson kom två ägare in i bilden, fröknarna Elma Hellman och Nanny Gustavsson. Hellman drog sig senare ur och som ny delägare inträdde Lisa Sandberg. Hon trädde också efter en tid ur affärsrörelsen. Nanny Gustavsson gifte sig med Ivar Degerstedt och de drev gemensamt rörelsen vidare. Efter makarna Degerstedt, som flyttade till Surahammar, övertog Borghild och Agnar Bäcklund affären år 1964 och som även en tid drevs av barnen till rörelsen gick i graven.
Sofia Lundberg var född 1852 och dog 1932 på ålderdomshemmet i Piteå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!