Pinsamheterna försvinner aldrig

Pinsamma fyllebilder, en utlämnande blogg och ett ut- och invänt privatliv på Facebook. Inför en framtida anställning kan en föga smickrande internetimage vara en akilleshäl och till och med leda till att man går miste om jobbet.

Foto: Mikaela Andersson

PITEÅ2009-09-18 06:00
Har du googlat ditt eget namn? Det kan i alla fall din framtida arbetsgivare komma att göra. Länkarna som leder till ditt livs tidigare förehavanden kan vara det som formar intrycket av dig - och avgöra om jobbet blir ditt.
När något väl hamnat på nätet är det svårt att plocka bort det.
Trots att den information som sökmotorerna plockar fram kan vara tämligen missvisande för den du är i dag (eller åtminstone den du vill framstå som) är det inte säkert att en framtida arbetsgivare ser situationen på samma sätt.
Hemtjänsten i Piteå har många unga semestervikarier under sommarmånaderna.
- Vi kollar upp personerna som söker jobb här, men det vi kollar på är deras personliga referenser. Sedan talar vi med personen i fråga för att bilda oss en uppfattning om denne, säger hemtjänstchef Eva Grönberg.
Internet missvisande
Hon understryker att de anställdas privatliv är något de lämnar åt sidan.
- Frågan är om den information som finns på bloggar och Facebook verkligen stämmer. Skriver man om sig själv kan det lätt dras ifrån och läggas till detaljer. Det kan säkert ge en viss bild av personen men den är på intet vis allenarådande eller rätt, säger Eva Grönberg.
Callcentret GoExcellent i centrala Piteå har många ungdomar bland sina anställda. Personalchef Ulrika Pettersson säger att det aldrig skulle falla henne in att googla de arbetssökandes namn.
- På Internet kan det finnas information man inte är ansvarig för. Andra människor kan ha lagt ut bildsekvenser där man förekommer eller skrivit saker man inte kan stå för, säger hon.
Tystnadsplikt livet ut
Frispråkiga blogginlägg kan få sina konsekvenser även för den redan anställde. På GoExcellent har det tidigare förekommit att anställda publicerat konfidentiellt material på sina bloggar, uppger Ulrika Pettersson.
- Vid det tillfället tog vi oss en titt på bloggen i fråga, gjorde en bedömning av situationen och talade med den ansvarige.
Vid en rekrytering får den nyanställde skriva på ett sekretessavtal där det klargörs var gränserna går.
- Vissa kanske tar med sig jobbet hem och bloggar ut om sådant de irriterats över på arbetsplatsen. Det är okej att skriva allmänt men om man går in på detaljer och röjer sekretessen begår man ett tjänstefel, säger Ulrika Pettersson.
Hemtjänstchef Eva Grönberg är av samma åsikt.
- Det är åtalbart att röja en vårdtagares identitet om man skrivit under en tystnadspliktsförsäkran. Även sommarjobbare som bara är här under tre veckor skriver under på en tystnadsplikt som gäller livet ut, säger Eva Grönberg.
FAKTA Så kan du finputsa ditt nätrykte
Kontakta hemsidor och be dem plocka bort exempelvis festbilder med tillhörande texter om dig.
Var varsam med den information du lämnar ut om dig själv i medier som du har kontroll över, exempelvis Facebook och Twitter.
Avtagga dig på osmickrande bilder på Facebook eller be personen som laddat upp bilderna att plocka bort dem.
Radera bloggar du haft vars innehåll du inte längre kan stå för. Sätt lösenord på din nuvarande blogg och dela bara ut lösenordet till dina nära som du vill ska ha tillgång till bloggen.
Gör en koll på sociala forum du varit medlem på och tänk efter hur du framställs.
Använd nicknames i stället för ditt riktiga namn för att bevara din integritet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om