Pingstvänner tar över Strömnäskyrkan

KYRKOBYTE. Det var en tid när Svenska kyrkan i Pitebygden såg frikyrkornas möten som olagliga, medverkade till att de ställdes inför rätta och fälldes för olovliga sammankomster. Nu är det andra tider. I går sa kyrkorådet i Piteå landsförsamling ja till att Pingstförsamlingen i Piteå tar över Strömnäskyrkan.

Piteå2007-06-14 00:00
Under förutsättning av domkapitlets godkännande, det har med avlysningen av kyrkorummet att göra, kommer nämligen Pingstförsamlingen i Piteå att få ta över Strömnäskyrkan. Pingstförsamlingen i Piteå hade nämligen lagt in det högsta anbudet, 1 450 000 kronor, som accepterades av kyrkorådet i Piteå landsförsamling vid sammanträde på tisdagen.

Strömnäskyrkan får därmed fortsätta som kyrkolokal och för Pingstförsamlingen blir den ett värdefullt tillskott.

Anpassad lokal

- Tider och förhållanden förändras. Tidigare bodde det mycket barnfamiljer runt Pingstkyrkan i centrala Piteå. I dag, utan att lägga någon negativ värdering i det, har det blivit allt fler pensionärer i området. Således ett tunnare underlag för vår verksamhet och som bara gör att delar av vår målsättning uppfylls. Genom förvärvet av Strömnäskyrkan får vi ändamålsenligare lokaler och når fler grupper i samhället för en fortsatt tillväxt, säger Berndt Essebro, Piteå, ordförande i församlingen.

Essebro konstaterar att nuvarande lokaler, i en mycket gammal och dessutom kulturskyddad byggnad, är tungarbetade.

Kyrksalen, för servering och samkväm, är belägen i en annan lokal som medför att besökarna får promenera över till en intilliggande byggnad. Det är också problem med parkeringsplatser.

- Genom flytten kommer vi till ett område där det finns betydligt fler barn, ungdomar och familjer. Dessutom får vi en perfekt anpassad lokal för gudstjänstverksamhet och övriga verksamheter som bedrivs, påpekar Essebro vilken även, i likhet med den nu avträdande ägaren, lämnar dörren öppen för en närhet till andra verksamheter i området och för olika former av uthyrningar.

Byggt 1891

Piteå baptistförsamling som grundades 1860 byggde kapellet, som då kallades Betel, år 1891. Kapellet såldes fyra år senare då det blev för dyrt och ägdes sedan fram till 1920-talet av Missionsförsamlingen. 1912 berättas i prästens visitationsberättelse inför biskopsvisitationen att det i Piteå funnits en sammanslutning av ursprungligen baptistiskt sinnade familjer och att dessa uppgått i den frikyrkliga till Svenska missionsförbundet hörande församlingsbildningen.

Pingstförsamlingen etablerade sig i slutet av 1930-talet i Piteåbygden, då i Hortlax, men flyttade en kort tid därefter in till Piteå och nuvarande lokaler, som sedan 1939 ägts av Pingstförsamlingen i Piteå. Detta när församlingen gick ihop med Örebrobaptisterna, vilka då hade problem att klara verksamheten i byggnaden i kvarteret Vargen. Hortlax blev då en utpost. Pingstförsamlingens fastigheter på Persgatan kommer, så fort ansvariga satt namnteckningen på köpeavtalet, att bjudas ut till försäljning.

- Vi tror inte det blir svårigheter hitta köpare till det attraktiva läget i centrum. Intäkterna räknar vi med skall finansiera Strömnäskyrkan, avrundar Essebro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om