Sedan 2009 avsätter Piteå kommun lika mycket pengar som läggs på alkohol vid representation till den så kallade alkoholpotten. 2014 infördes samma regel för Piteå Kommunföretag AB (Pikab), som har en egen alkoholpott. Pengarna kan sökas av dem som arrangerar drogförebyggande projekt.
Det var när Agnetha Eriksson i egenskap av verksamhetsutvecklare vid Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NBV) skulle söka pengar från Pikabs pott till årets Sober october-kampanj som hon fick klart för sig att det inte avsatts några pottpengar för 2015. En konsekvens av att Pikab-bolagen inte bjudit på någon alkohol.
– Verkligen glädjande, säger Agnetha Eriksson med påtaglig förtjusning.
Hon kan även glädjas åt att Piteå kommun halverade sin alkoholnota. År 2014 avsattes 27 000 kronor till akolholpotten, för 2015 slutade notan på 12 700 kronor.
– Piteå kommuns regler för representation är föredömligt restriktiva, säger Agnetha Eriksson, och hänvisar till policyn som säger att det endast får bjudas på vin och öl vid jubileum och när det finns utländska gäster.
Samma alkoholpolicy gäller alltså för de kommunala bolagen. Ett syfte med alkoholpotten, som i praktiken innebär att för varje vinglas det bjuds på betalar man för två, är att den också ska vara en påminnelse om att servering av alkohol inte behöver ske slentrianmässigt.
– Att enligt policyn ha ”rätt” att representera med alkohol behöver ju inte betyda att man verkligen ska göra det, säger Eriksson, som tycker det är olyckligt att normen för vad som anses vara riktig representation fortfarande är förknippad med alkoholintag.
– Det borde vara tvärtom, ingen ska behöva känna sig avvikande för att man avstår, säger hon.
Pikabs vd Jan Jonsson säger samtidigt att han inte kan garantera att bolagens representationen varit helt alkoholfri.
– Men då har man fått betala ur egen ficka, intygar han.
Att Pikabs alkoholnota slutade på noll kronor beror enligt Jonsson på att det inte skett någon representation där alkohol är tillåten enligt policyn.
När det gäller Piteå kommuns halvering av alkoholnotan har kommunalrådet Peter Roslund ingen förklaring till ”torrläggningen”.
– En möjlig orsak kan vara att det var mer avtackningar av medarbetare året innan, funderar han.
Agnetha Eriksson och NBV behöver inte gå lottlösa trots att pottpengar saknas.
– Vi tycker syftet med Sober october-kampanjen är lovvärt, så vi bidrar med pengar även om årets alkohoplpott är tom, säger Jan Jonsson.