– Det var i efterdyningarna av första världskriget som föreningen Norden bildades tillsammans med Sverige, Norge och Danmark. Senare anslöts också Island och Finland, säger Gunhild Östling, ordförande för föreningens lokalavdelning i Piteå.
Den bildades mitt under brinnande världskrig, den nionde maj 1943 och där förre landshövdingen Ragnar Lassinantti kom att betyda mycket för föreningens tillväxt.
– Under en tid var han ordförande för lokalavdelningen i Piteå, säger hon.
I dag har föreningen som är religiöst och politiskt obunden, 13 000 medlemmar i Sverige, 500 i Norrbotten och 70 i Piteå. Totalt finns 100 lokalavdelningar. Åtta av dem finns i Norrbotten.
Liksom i många andra föreningar sjunker medlemstalet.
– Det är speciellt svårt att rekrytera ungdomar. De enda föreningar som växer är PRO och Pensionärernas riksförbund SPF, säger Gunhild Östling.
Föreningen Norden lever trots allt vidare och i Piteå kommer det att märkas att åldringen fyller 100 år Gunhild Östling, Berit Högberg, sekreterare ,och Roland Scott, ledamot i styrelsen, leder en aktiv förening.
De visar PT ett omfattande program.
– Vi försöker lyfta de nordiska frågorna. Ett exempel på det var besöket av historikern och författaren Herman Lindqvist förra året, säger Gunhild Östling.
Under 2018 visades vid ett tillfälle Farida Haidaris film "Den långa väntan" som skildrar fyra familjers väntan vid Pite havsbad.
– Det var välbesökt. Det kom över 100 personer på visningen, säger Berit Högberg.
– I fyra år har vi varje år visat en ny finsk film på Bio 3:an. Filmerna förmedlas av finska instiutet i Stockholm som har ett bra utbud, säger hon.
20 februari har föreningen årsmöte och den 22 mars bjuds det in till gästabudslunch i samarbete med restaurangeleverna vid Strömbackaskolan. Dagen efter
arrangeras Nordens dag i Piteå museum. Då firas 100-årsjubileét med bland annat besök av Tobias Lindfors, styrelseordförande för Student Consulting som äger Pite havsbad, Gry Holmgren Hafskjöld, vd för LTU Business AB och något av kommunalråden i Piteå kommun.
9 februari tvingades föreningen ställa in en föreläsning om Botniakorridoren i Piteå museum. Föreläsaren blev sjuk, men arrangemanget återupptas den 11 april.
När sommaren väl infinner sig genomförs den språkkurs på Framnäs som funnits där i 50 år och som inbjuder ungdomar från de nordiska länderna.
– Det är fantastiskt att kursen lever kvar. I ett läge där nationalismen växer är det viktigt att mötas och samarbeta, säger Roland Scott.