Kommunstyrelsen föreslår ny taxa för serveringstillstånd

Kommunstyrelsen föreslår en revidering av taxan för tillfälliga serveringstillstånd. Syftet är att göra det enklare för föreningar, företag och arrangörer att servera alkohol till allmänheten i samband med evenemang. "Förhoppningsvis leder det här till att vi får möjligheten att skapa nya typer av evenemang", säger Jennie Kaarle, ordförande i Piteå IF DFF.

Kommunstyrelsen har kommit med ett förslag om ny taxa för serveringstillstånd.

Kommunstyrelsen har kommit med ett förslag om ny taxa för serveringstillstånd.

Foto: Stian Lysberg Solum

Piteå2024-06-17 00:05

Det som har skiljt Piteås taxa med närliggande kommuner är att kunskapsprov och tillsyn ingått, utöver själva handläggningen. I det nya förslaget särskiljs handläggningen, kunskapsprov och tillsyn, vilket innebär att de som redan har ett aktuellt kunskapsprov inte behöver genomgå och betala för kunskapsprovet flera gånger. Jennie Kaarle som är ordförande för Piteå IF DFF var positivt inställd till förslaget.

– Vi har haft många idéer på evenemang som vi har tänkt genomföra med tillhörande serveringstillstånd senaste åren, men de har fallit på att det är för kostsamt och tidskrävande att ansöka om ett, säger hon.

undefined
Jennie Kaarle, ordförande i PIF dam. (Arkivbild)

I den nuvarande taxan innefattar en viss tillsynstid i ansökan, men nu bryts även den ut och kommer i stället tas ut i timdebitering efter att tillsynen är gjord.

– Det är förstås positivt för oss att taxan istället baseras på den faktiska tiden för tillsyn och inte en schablonavgift, säger Jennie Kaarle. 

Förslaget fick stöd av kommunstyrelsens och beslut kommer att fattas i kommunfullmäktige 24 juni.

– Förhoppningsvis leder det här till att vi får möjligheten att skapa nya typer av evenemang för oss som klubb för att hitta nya vägar till intäkter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!