Personligt i hyresrätten

Ida Lundström är utbildad möbelrenoverare och rör sig mellan marockanskt kakel, betongfärgade tapeter och fasadfärg dagarna i ända. Det märks också hemmavid, där hon omvandlat hyresrätten till en personligt inredd bostad fylld av finurliga gör-det-själv-fix. Ledorden har varit: Det man fixar ska man också kunna ta med när man flyttar.

Ida Lundström.

Ida Lundström.

Foto: Sanna Eriksson

Piteå2015-05-30 06:00

.

Balkongdörren står öppen. In letar sig ljud från gågatan. Musik från en butik, samtal mellan människor som sitter på parkbänkarna nedanför.

Sommartid blir balkongen som ett extrarum och Ida Lundström har inrett den med mönstrad plastmatta, kuddar av vaxduk och återvunna konservburkar som blivit små blomkrukor.

Enkelt, stilrent och med tankar om hållbarhet. Något som genomsyrar hela hennes inredningsfilosofi.

– Jag och min sambo har bott i lägenheten i snart fyra år och balkongen blir verkligen som ett till rum på sommaren. Vi får sol vid lunchtid och har det sedan till kvällen. Jag gillar ljuden från gatan och det märks att det kommit nya etableringar till stan, för det är mer liv om kvällarna. Det är trevligt, säger Ida.

.

Öppenhet

Hyreslägenheten är en trea på 79 kvadrat.

– Det var en bekant till oss som bodde här tidigare. När hon skulle flytta fick vi frågan om vi ville ta över lägenheten eftersom vi letade efter boende men inte hade hittat något intressant. Min spontana reaktion var "nej", men vi åkte ändå hit för att titta och då såg jag den med andra ögon. Framför allt gillar jag den öppna planlösningen mellan köket och vardagsrummet – och att det är många ljusinsläpp, säger Ida.

.

Två år av möbelrenovering

Hon säger att hon alltid dragits till färg och form generellt och inredning speciellt.

När hon jobbade på kulturkaféet Krokodil fick hon tips om möbelrenoveringsutbildningen på folkhögskolan i Älvsbyn.

– Så jag sökte och gick där i två år. Det var en otroligt givande tid, jag träffade en kompis som jag gick bra ihop med och vi inspirerade varandra. Bland annat fick man i uppgift att göra saker som inte alls var ens egen stil, men det hjälpte mig att bli säkrare på vad jag själv verkligen tycker om.

.

'En in, en ut'

Hon säger också att lärarna alltid var positiva till idéerna.

– De sa aldrig "det där går inte", utan uppmuntrade en. Det var superhärligt att ha tillgång till lokaler och verktyg när man ville. Det är svårt när man bor i lägenhet, man har inte direkt någonstans att vara när man ska göra om möbler, säger Ida.

När hon går på loppis söker ögat efter saker som går att fixa med enkla medel. En möbel där man kan ta bort något, sätta dit något annat eller byta ut ett handtag.

– Sedan gillar jag klassisk återvinning, som att måla om konservburkar. När jag gick skolan var jag galen i loppis, men bor man i lägenhet blir det liksom fullt. Nu är det mer regeln 'en in – en ut'. Dessutom blir det annorlunda när man jobbar heltid. Tiden finns inte på samma sätt.

.

Tapet på olika sätt

Lägenheten är inredd med en bas av vitt, grått och svart. Mönster och enkla stilleben samspelar och skapar personlig samklang.

Några inredningsmagasin i hög, och en diamantformad ljuslykta ovanpå.

Mycket är hemmafixat med enkla medel. En tapetbit i ett träskåp på väggen. En annan tapet omsluter en sits på en pall.

Ytterligare en utgör en påse att ställa ner en blomma i.

.

Gjort för att ta med

– Med tiden har jag insett att möbelrenovering är en hobby, det är svårt att jobba enbart med det. Nu jobbar jag som butikssäljare på Happy homes och känner verkligen att jag är på rätt plats. Även om jag inte jobbar med inredning eller att ta hand om gamla möbler praktiskt får jag ändå hjälpa människor och inspirera till förändring.

Det händer att kompisar frågar om inredningstips och någon gång hjälper hon till med att sy en dyna eller kudde.

I pysselrummet i lägenheten står symaskinerna alltid framme på en lång bänkskiva, som ligger på ben av träbockar.

– Jag tycker om att jobba med händerna. På sistone har jag mest sytt babynästen, blöjfodral och barnkläder eftersom många vänner fått barn. Annars har det blivit en hel del kuddar också.

I tanken har hon redan renoverat sitt och sambons framtida hus.

– Visst vill vi ha hus någon gång, men vi vet inte exakt var. Vi kommer från Lillpite och Bodsjön, så tillbaka till byarna vill vi. Min tanke med det jag fixat i lägenheten är att allt ska vara enkelt att ta med den dagen vi flyttar.

.

Ida tipsar: Fem enkla råd för den som vill fixa hemma

1. Kom igång! Lägg inte för mycket tid på att leta efter inspiration, utan har du en tanke, dra igång projektet. När man är igång och jobbar kreativt så föds idéerna eftersom.

.

2. Se över de prylar du redan har, försök se med andra ögon, kanske kan du använda det på något annat sätt om du målar det eller byter tyg.

.

3. Oavsett om det är en möbel eller en vägg, våga måla! Du får ett snabbt resultat och blir det knas kan man alltid måla över det.

.

4. Häng gardinerna högt, gärna från taket om det går. På så sätt känns det som att det blir högre i tak och man får en härlig ”hotell-känsla” i rummet.

.

5. Inred för din egen skull, med det du gillar. Det är du som ska bo och trivas där.

Ida Lundström

Ålder: 24 år.

Familj: Sambon Tomas.

Gör: Jobbar på Happy homes.

Intressen: Familj och vänner. Färg, form, inredning och allt som har med hantverk att göra.

Här hittar jag inspiration: Pinterest, vänner, jobbet.

Möbelrenovering som väntar på mig: "En gammal fin kassadisk som har stått i mormors brorsas bilverkstad en gång i tiden. Den ska jag renovera upp någon gång."

Fem enkla tips för den som villa komma igång och fixa lite hemma:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om