Personlig mopeddispens dyr lösning

En personlig dispens kan göra det möjligt att köra EU-moped på Öholmabron lagligt. Nackdelen är att det kostar 2 500 kronor per år. "Det bästa vore om föräldrarna köpte moped klass 2", säger Kjell Norberg, Piteå kommun.

Nej, Öholmabron öppnas inte för EU-moppar, men möjlighet finns till en personlig dispens. (Arkivbild)

Nej, Öholmabron öppnas inte för EU-moppar, men möjlighet finns till en personlig dispens. (Arkivbild)

Foto: Matilda Hylander

PITEÅ2017-12-12 11:35

Bryta mot lagen eller utsätta sig för livsfara i trafiken på E4 – det är det val som EU-mopedisterna från Bergsviken och Hortlax har att välja mellan om de ska köra till stan. PT har flera gånger berättat om problemen som uppstår eftersom gång- och cykelvägen över Öholmabron inte tillåter trafik med klass 1 moped (EU moped som får köra 45 km/h).

En Pitebo försökte hitta en lösning genom att skriva ett medborgarförslag till Piteå kommun – men samhällsbyggnadsnämnden säger nu nej till att öppna Öholmabron för 45-mopparna.

– Det är ingen som vill ha de här trafikantgrupperna ute på Bergsviksbron, men samtidigt går det inte bifalla medborgarförslaget som reglerna ser ut nu, säger Brith Fäldt (V), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Däremot beslutade nämnden att ge trafikenheten i uppdrag att utreda eventuella alternativa lösningar.

– Det vi funderar på är om det går att göra en personlig dispens för den som har EU-moppe, säger Brith Fäldt.

Piteå kommun får inte ge en generell dispens för att köra EU-moped på gång- och cykelvägar, däremot kan kommunen i undantagsfall ge ett visst fordon en tidsbegränsad dispens om den sökande kan visa på behovet.

– Det är möjligt, men då tillkommer en kostnad på 2 500 kronor per år att få en sån dispens, säger Kjell Norberg, trafikplanerare på Piteå kommun.

Bland annat har Postnord en del elmopeder som fått en sådan dispens för olika sträckor.

– Ur trafiksäkerhetsaspekt har vi sett att det är bättre att de kör på gång- och cykelvägar, än kör i rondeller och på andra högtrafikerade vägar, säger Kjell Norberg.

Det fanns även ett förslag om att dela av Öholmabron för klass 1 mopeder.

– Det ska vi titta på, men jag tror att det är för smalt.

Anledningen till att klass 1 mopeder inte får köra på gång- och cykelvägar är att de går för fort. Kjell Norberg rekommenderar därför föräldrar till berörda barn att i stället köpa klass 2 mopeder som går 25 kilometer i timmen.

– Det finns ett lagligt alternativ redan från början. Det enda är att det går lite saktare.

Enligt Kjell Norberg är det flera gående och cyklister som har reagerat över att mopedister kör fort över Öholmabron. Han vet även att polisen har haft kontroller och pratat med förare där.

– Men jag tror inte de har bötfällt någon än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om