Personer med adhd fortfarande utestängda från yrken

För mindre än ett år sedan slog DO fast att det var diskriminerande att personer med adhd och autism automatiskt uteslöts från bland annat mönstring och polisutbildning. "Det var en seger att alla istället skulle prövas individuellt, men tyvärr får vi rapporter att det inte fungerar", säger Attentions ordförande Anki Sandberg.

Diskrimineringsombudsmannens beslut förra sommaren öppnade för personer med adhd och autism att söka polisutbildningen. Nu slår Attention larm. Deras medlemmar säger att de fortfarande är utestängda.

Diskrimineringsombudsmannens beslut förra sommaren öppnade för personer med adhd och autism att söka polisutbildningen. Nu slår Attention larm. Deras medlemmar säger att de fortfarande är utestängda.

Foto: Johan Nilsson/TT

Piteå2022-05-29 18:30

Adhd och autism

En npf-diagnos – som adhd eller autism – kan utgöra hinder i vuxenlivet.

Det är till exempel lite mer invecklat att ta körkort. Diagnosen kan göra det svårare att teckna försäkringar samt söka till vissa utbildningar och därmed jobb.

Tidigare har personer med exempelvis adhd eller autism som sökt till polisutbildningen, MSB:s brandmansutbildning eller Försvarets värnplikt, sorterats bort.

Men i slutet av juni förra året slog DO, Diskrimineringsombudsmannen, fast att det var diskriminerande av Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket att utesluta personer med npf-diagnoser från mönstringen.

undefined
I grupper på sociala medier diskuteras bland annat körkortsintyg och försäkringar när det gäller personer med npf-diagnoser. "För att slippa problem väljer många att inte fylla i att man har till exempel adhd", säger Ewa Niemi, ordförande för Attention Luleå-Boden.

Polismyndigheten valde också att ändra sin policy efter beslutet.

– Det var ett viktigt beslut. En individuell prövning borde vara solklart, det är bra för samhället. Man ska inte klumpa ihop människor och inte ens ge dem chansen att söka till militär- eller polisutbildning.

Det säger Ewa Niemi, ordförande för Attention Norrbotten Luleå Boden, en del av Riksförbudet Attention, som bland annat sprider kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och erbjuder gemenskap.

undefined
Anki Sandberg, Attention, uppger att polisen kräver så avancerade läkarintyg att vården inte vill skriva dem.

När beskedet kom jublade Attentions ordförande Anki Sandberg. 

– Domen öppnar för en förändring som är bra för hela samhället. Dagens ungdomar behöver bli bedömda utifrån vad de kan, inte utifrån en schabloniserad syn på sina diagnoser, sa hon då. 

I dag ser hon annorlunda på det.

– Vi hoppades att det i och med DO:s beslut skulle bli stopp på detta. Men tyvärr berättar medlemmar hos oss att det inte är så.

Anki Sandberg uppger att polisen kräver så avancerade läkarintyg att vården inte vill skriva dem, då det i princip behövs en helt ny utredning.

undefined
"Vi önskar att det vore lättare att få hjälp med intyget, men sjukvården prioriterar att diagnosticera och hjälpa patienter som mår dåligt och därför hamnar man i kläm", säger Kia Samrell vid polisen.

Tidigare blev man alltså bortsorterad om man uppgav en npf-diagnos när man sökte polisutbildningen.

I dagsläget krävs att sjukvården fyller i ett särskilt intyg, annars kan man inte boka tid för prövning.

– I grund och botten handlar det om att det är viktigt att vi utbildar rätt personer till poliser. Man måste klara många olika situationer som både kan vara oförutsägbara, pressande och stressande. Har man inte grundförutsättningarna för att klara det är det ingen idé att vi lägger resurser på att prova dem, det blir inte bra för någon, säger Kia Samrell, inspektör och uppdragsledare vid Polisen.

Hon uppger att polisen med förändringen gjort vad de kan för att släppa in personer med npf-diagnoser i processen.

– Det finns ett stort spann, från att diagnosen är väldig märkbar till att det inte finns tillstymmelse att det skulle påverka personen i yrket. Den bedömningen måste en psykiatriker göra, det handlar om säkerhet både för personen, kollegorna och allmänheten. Vi önskar att det vore lättare att få hjälp med intyget, men sjukvården prioriterar att diagnosticera och hjälpa patienter som mår dåligt och därför hamnar man i kläm.

Enligt Kia Samrell går det att få hjälp med intyget via privata företag. Något som dock kostar en hel del pengar.

– Det här är ett problem för oss också, det gör att vi förmodligen missar personer som skulle passa jättebra som poliser. Redan i dag finns en del poliser med npf-diagnoser. De har fått sin diagnos efter de blev poliser och eftersom de redan är prövade jobbar de kvar.

undefined
De flesta med adhd får körkortstillstånd, men Transportverket avslår ansökan om man har svåra problem med impulskontroll och uppmärksamhet och om man inte medicinerar mot symptomen.

En annan sak som hör vuxenlivet till och som kräver ett speciellt intyg om du har en npf-diagnos är körkort.

Har men en npf-diagnos behöver man skicka med ett läkarintyg när man ansöker om tillstånd för att övningsköra.

De allra flesta med adhd får körkortstillstånd, men Transportverket avslår ansökan om man har svåra problem med impulskontroll och uppmärksamhet. De kan också avslå ansökan om man är ordinerad medicin för sin diagnos men inte medicinerar mot symptomen.

– Frågan kring läkarintyg diskuteras mycket i olika grupper i sociala medier. Dels är det dyrt, ett sånt intyg kostar mellan 1 500 och 2 000 kronor och många har svårt att hitta en läkare som skriver det. Man är utskriven från barn- och ungdomspsykiatrin och läkaren på hälsocentralen har aldrig ens träffat personen och vill därför inte skriva ett intyg.

Ewa Niemi, Attention Norrbotten Luleå Boden, känner till många som valt att inte fylla i att man har en diagnos.

– Det är en genväg som kanske inte är rätt men då slipper man både den extra kostnaden och att hitta en läkare som skriver intyget.

Npf-diagnoser

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, npf, beror på hur hjärnan arbetar och fungerar.

De vanligaste funktionsnedsättningarna är adhd, AST (autism), Tourettes syndrom och språkstörning.

Diagnoserna är närbesläktade och det är vanligt att samma person har flera diagnoser.

Plikt- och prövningsverket gör prövningar både för polisen och Försvarsmakten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!