I november och december berättade Piteå-Tidningen att 14 tjänster skulle försvinna från psykiatrin i Piteå. Detta till följd av en budgetminskning om sex miljoner kronor.
Det föreslagna sparkravet blev föremål för både lokala och centrala fackliga förhandlingar. Dessa avslutades i oenighet men resultatet står nu klart. De blir 14 tjänster som ska bort men det innebär inte att 14 personer mister jobbet. Istället blir det fråga om omplaceringar.
LÄS OCKSÅ: Psykiatrin minskas med 14 tjänster.
De personalgrupper som berörs är skötare, sex stycken och arbetsterapeuter, två stycken. Resterande tjänster upp till 14 löses genom pensionsavgångar och vakanta tjänster som inte tillsätts.
Ola Fritz, verksamhetschef på psykiatrin i Piteå, förklarar att då det gäller arbetsterapeuterna så pågår en översyn av möjligheterna till arbete inom las-området. De sex skötarna som får gå från öppenvården har erbjudits arbete inom slutenvården på rättspsyk i Öjebyn.
Hur har det tagits emot av de anställda?
– Det är klart att det är en sorg för de som får sluta. Det är personer som inte får jobba kvar på den tjänst de sökt och som får gå från öppenvård till slutenvård. Utöver det blir det en del rockader utifrån anställningstid, vilket kan bli jobbiga omställningar.
Hur påverkas verksamheten?
– För att vi ska klara budgetminskningen måste vi göra en organisationsförändring och den pågår.
Hur ser den nya organisationen ut?
– Det finns ett förslag som bygger på att det ska finnas en akutmottagning, en mottagning för psykisk öppenvård med utredning och psykoterapeutisk behandling. Det ska också finnas en rehabmottagning för patienter med bestående funktionshinder.
Marianne Engberg, ordförande för Kommunals landstingssektion, som de flesta berörda tillhör, säger sig vara glad över att det inte blir några regelrätta uppsägningar där folk där medlemmarna tvingas ut i arbetslöshet. Hon är dock orolig för en försämrad arbetsmiljö för de som blir kvar.
– Än så länge jobbar folk kvar på sina vanliga tjänster men till hösten ska personalen vara inne i det nya och då måste vi vara vaksamma och följa upp kontinuerligt så att folk orkar med. Det handlar om att säkerställa arbetsmiljön. Visar det sig inte vara hållbart kan man få gå tillbaka till det gamla.