Stefan Tornberg anser att landstinget i överhuvudtaget har stora svårigheter att rekrytera personal, till och med stafettläkare/bemanningspersonal. På sommaren blir situationen extra problematisk.
– Det blir mer ansträngt år efter år, i år var det unika att det var problem redan på våren. säger Stefan Tornberg.
Han anser att landstinget borde erbjuda fast anställning till alla nyutexaminerade sjuksköterskor. Samtidigt tror han att den tuffa verkligheten kan bli en "chock" för många nyutbildade som väljer att sluta, kanskle för att jobba med något helt annat.
– Vi måste få tillbaka dem som slutat och även dem som befinner sig i Norge och jobbar, säger Tornberg som tror att högre lön, bättre arbetsvillkor och mer makt lokalt är viktiga faktorer i det arbetet.
Svårt ersätta
Många undersköterskor går också i pension inom de närmaste åren.
– Många kan ha 40 års erfarenhet, det är kompetens som inte blir lätt att ersätta, säger Stefan Torberg som anser att ett annat bekymmer är att personalen inte vidareutbildar sig för att de dels inte anser sig ha råd, dels inte ger mer i lönekuvertet i slutändan.
Anders Sundström, Norrbottens Sjukvårdsparti, har bilden av att den här sommaren nog varit "något värre" än tidigare med bland annat avdelningar som fått stänga.
– Det behövs mer personal inom vården och fler ungdomar som söker vårdutbildningar, men det finns inga enkla lösningar utan är ett svårt problem, säger han.
Högre lön, bättre arbetsmiljö och bättre arbetstider tror han dock är viktigt för att locka fler anställda till vårdyrket.