Personaloro efter patientflykt

Landstingets vårdcentraler förlorar miljontals kronor i inkomster när patienterna väljer privata alternativ. Piteå vårdcentral har tappat 2 500 patienter på bara några månader och oron för nedskärningar är stor hos personalen.

Piteå vårdcentral har tappat 2 500 patienter efter sommaren och enligt verksamhetschefen Rigmor Lundman innebär det fler miljoner kronor i förlorade intäkter.

Piteå vårdcentral har tappat 2 500 patienter efter sommaren och enligt verksamhetschefen Rigmor Lundman innebär det fler miljoner kronor i förlorade intäkter.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ2010-10-08 06:00
Det fria vårdvalet ses av många som ett lyft för patienterna. Nu kan var och en själv välja vilken läkare eller barnmorska man vill gå till.
Valfriheten slår dock hårt mot landstingets vårdcentraler i Pite älvdal. Samtliga har tappat patienter till privata vårdgivare och den största förloraren är Piteå vårdcentral som ligger granne med konkurrenterna Cederkliniken och Läkarhuset Björnen i centrala stan.
- Vi hade 10 450 patienter innan sommaren och nu är vi nere på 8 047. Det är naturligtvis jättetrist att tappa patienter, vi har byggt upp vårdcentralen kring dem under många års tid. Vi har ju fortfarande samma verksamhet och en stor del av personalen kvar, säger Rigmor Lundman, verksamhetschef på Piteå vårdcentral.
Miljontals kronor
Det stora patienttappet innebär ett betydande inkomstbortfall för Piteå vårdcentral.
- De flesta patienter får vi cirka 3 000 - 4 000 kronor för i vårdpeng och minskningen innebär flera miljoner kronor i förlorade intäkter. Som vi upplever det väljer inte merparten patienter andra vårdgivare för att de är missnöjda med oss. Det handlar mer om nyhetens behag och att det är spännande med något nytt, säger Lundman.
Att de privata konkurrenterna skulle öppna under hösten var ingen nyhet och anpassningar till detta har redan gjorts.
- Tre av våra läkare och fem av våra sjuksköterskor gick till Cederkliniken och dem har vi inte ersatt fullt ut. Vi har också långt gångna planer med våra lokaler och det finns förslag på att samverka med andra, säger Lundman.
Hur är stämningen bland personalen?
- Det är klart att det finns en oro - ingen går säker i dag. Men i nuläget finns det inga planer på att skära ned personal, säger verksamhetschefen.
Det är inte bara Piteå vårdcentral som tappar till privata konkurrenter. Vårdcentralerna i Öjebyn och på Furunäset har minskat med 973 respektive 789 patienter och av naturliga skäl påverkar det verksamheten.
- Vi har tappat så pass många att vi måste anpassa kostymen efter detta och det pågår en översyn av lokalerna. I dagsläget har vi 8 800 listade patienter och de som lämnat oss innebär cirka 3,5 miljoner kronor i vårdpengsbortfall, berättar Camilla Brännström, verksamhetschef på Öjebyns vårdcentral.
Enligt Brännström motsvarar de förlorade intäkterna i snitt sju - åtta tjänster.
- Vi har försökt göra nedskärningarna genom naturliga avgångar. Tre medarbetare går i pension och tre vikarier får inte förlängt. Vi får omorganisera arbetet, men det är inte aktuellt med några uppsägningar i dagsläget, säger Camilla Brännström, som trots allt är ganska positiv till det fria vårdvalet.
- Vårdvalet i sig är bra, det är nyttigt att bli konkurrensutsatt och anpassa sig efter kunderna. Men när det handlar om skattepengar kan jag känna att eventuella överskott ska gå tillbaka till vården och inte bli privata vinster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om