Personalkris hotar förskoleverksamheten

En växande administrativ börda och allt större barngrupper gör förskolläraryrket allt mer krävande.– Det är otroligt stressigt. Många av våra kolleger som gått i väggen har svårt att komma tillbaka, säger Susanne Andersson, förskollärare.

På Klubbgärdets förskola är det 19 respektive 20 barn på varje avdelning. Susanne Andersson och Kerstin Markström efterlyser mindre barngrupper.

På Klubbgärdets förskola är det 19 respektive 20 barn på varje avdelning. Susanne Andersson och Kerstin Markström efterlyser mindre barngrupper.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-11-06 08:41

Hon och Kerstin Markström arbetar båda två på Klubbgärdets förskola i Piteå. Anledningen till den ökade stressen tror de främst beror på att allt mer dokumentationsarbete läggs på dem i kombination med växande barngrupper.

– För tio år sen räknades barn till arbetslösa och föräldralediga som heltidsbarn, då var det mindre barngrupper. Nu räknas två deltidsbarn som ett heltidsbarn, men de är ju här allihopa samtidigt, säger Susanne Andersson.

Vikariebrist

Svårigheter att få tag i vikarier bidrar ytterligare till att den ordinarie personalen upplever arbetsrelaterad stress.

– Det händer att vi får hoppa över skogsutflykter och sånt som vi planerat att göra, är vi för få så går det inte, säger Susanne Andersson.

Både hon och Kerstin Markström upplever att skolchefen i kommunen inte riktigt tror att vikariebristen är så pass omfattande som den är.

– Jag brukar själv sitta i de där mötena med kommunens representanter, säger Kerstin Markström.

Enligt henne är det många förskollärare som jobbat i många år som valt att gå över till den så kallade vikariepoolen.

– De slipper ju all dokumentation, utvecklingssamtal och annat administrativt arbete. De kan fokusera på att bara vara tillsammans med barnen, men det är ju hemskt att det ska behöva vara så att man hellre jobbar i vikariepoolen än har en fast tjänst, säger Kerstin Markström.

Både hon och Susanne Andersson är överens om att arbetet som förskollärare är otroligt givande och väldigt roligt.

– Men allt det roliga med arbetet håller på att förstöras. Vi har en massa idéer som vi vill genomföra, men vi hinner inte, säger Susanne Andersson.

Psykiska påfrestningar

Enligt Arbetsmiljöverkets senaste rapport om arbetsrelaterad stress brister över hälften av de inspekterade förskolorna i att förebygga stress hos personalen. Sedan två år tillbaka är stress och psykiska påfrestningar den vanligaste formen av besvär på jobbet bland svenskar.

– Det vi har sett i våra inspektioner är att arbetsgivare inte fullföljer sina skyldigheter att förebygga stress hos personalen, säger Britt-Marie Henriksson, projektledare vid Arbetsmiljöverket.

I år har 510 förskolor inspekterats, varav 56 procent fick krav på åtgärder från Arbetsmiljöverket.

– Det handlar om att jobba systematiskt med att förebygga stress, för att undvika psykiska påfrestningar hos personalen, säger Britt-Marie Henriksson.

"Fullständigt medvetna"

Skolchefen Ingemar Jernelöf menar att det är olyckligt att skollagsförändringen 2011 sammanföll med en tid av personalbrist.

– Jag blir lite fundersam när jag hör att de upplever att vi inte förstår. Vi är fullständigt medvetna om problemet, men vi kommer inte kunna lösa personalbristen i ett hugg, säger han.

Vad det gäller deltidsbarnen hänvisar Ingemar Jernelöf till att det är upp till varje förskolechef att organisera verksamheten på bästa tänkbara sätt. Ett alternativ skulle kunna vara att alla deltidsbarn inte vistas på förskolan samtidigt.

Han menar att ledningsgruppen på utbildningsförvaltningen tittar på alla tänkbara möjligheter för att underlätta förskollärarnas arbete.

– Nu håller vi bland annat på ta fram ett digitalt system som ska göra det enklare att dokumentera barnens närvaro, säger Ingemar Jernelöf.

Han menar att hela skolverksamheten drabbas hårt av ökande sjuktal, ofta på grund av psykiska påfrestningar.

– Yrkesrollen har förändrats, det är reglerat i skollagen att systematiskt kvalitetsarbete ingår i jobbet numera, säger Ingemar Jernelöf.

Han menar att förändringarna varit lite för stora på allt för kort tid.

– Då får man såna här tröskeleffekter och det är inte alltid helt lätt att hantera, säger Jernelöf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!