Personalflykten en orsak bakom kritiken

Personalflykten är en orsak bakom kritiken. ”Många rutinerade män har lämnat och de nya har inte samma rutin,” säger verksamhetschef Pernilla Nordkvist vid länspsykiatrin i Öjebyn.

Svarar. Pernilla Nordkvist, verksamhetschef vid rättspsyk tycker det är bra att verksamheten får en genomlysning. (Arkivbild)

Svarar. Pernilla Nordkvist, verksamhetschef vid rättspsyk tycker det är bra att verksamheten får en genomlysning. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2018-03-21 20:15

Kritiken från Arbetsmiljöverket var hård. Men Pernilla Nordkvist tycker att det är bra att det finns myndigheter som övervakar verksamheten.

– Det här kan leda till något bra för verksamheten, säger hon.

Våren 2017 uppstod problem med bemanningen. Rutinerade män lämnade landstinget för att söka sig till andra jobb.

– Nu har vi full bemanning igen. Men de som lämnade hade mångårig rutin medan de nyanställda är relativt färska i branschen.

Förändringen blev stor. Arbetet på länspsykiatrin bygger mycket på att de som jobbar ihop känner varandra.

– De nya har inte hunnit lära känna varandra än och vet inte hur kollegan fungerar på samma sätt som de rutinerade som jobbat tillsammans i många år.

I samma veva som personalflykten tittade verksamheten över sitt grunduppdrag som är dömda patienter. Den typen av patienter som stannar länge innebär en lugnare organisation än de som kommer in för tvångsvård.

– Närmare hälften av våra patienter har kommit hit från en annan vårdmiljö där de inte klarat av dem. De kan vara våldsamma och drogpåverkade vilket innebär en mycket rörigare miljö. Numera gör vi så att när patienten är stabilare så skickar vi tillbaka dem till psykvården. Tidigare blev de kvar längre hos oss.

Arbetsmiljöverkets kritik om brist på rutiner och att personal arbeta ensamma håller hon inte med om.

– Vi planerar aldrig för ensamarbete. Vi har många rutiner som ska följas utifrån händelser som inträffat. Jag tror mycket handlar om ”stegfel” när man frångår de rutiner som finns, exempelvis missar att bära larm eller att planera sin rast med annan personal som kan täcka upp. Vi ska titta över rutinerna och ta reda på varför de inte följs.

När det gäller kritiken av intagningsavdelningen menar Nordkvist att hon inte äger frågan.

– Den är alldeles för liten precis som Arbetsmiljöverket menar, men det behövs ett politiskt beslut. Ska det göras något åt den avdelningen eller inte? Den var aldrig tänkt som en avdelning där personer ska ligga kvar, men den är alltid belagd numera på grund av att många patienter är dåliga. De kommer hit i samarbete med kriminalvården för att sedan åka vidare till häktet i Luleå.

Nordkvist har skickat in sitt svar till Arbetsmiljöverket men tror att det kommer att bli mer skriftväxling.

– Det är ju ingen tenta man spikar. Vi är en grupp som jobbar med frågorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!