Det är företaget KPMG som på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning av kommunens styrning av organisation av måltidsverksamheten. Alltså när det gäller tillagningen av den mat som serveras på kommunens skolor, förskolor, vård- och omsorgsboenden och hemtjänsten.
Det var 2007 som den nya kostorganisationen började sjösättas, i dag är den nästan helt klar.
Maten tillagas i produktionskök och levereras kyld eller varm till mottagningskök och serveringskök på skolor och äldreboenden.
Personal inom äldreomsorgen som intervjuats anser dock att maten blivit "något sämre" än tidigare, främst när det handlar om utseende och lukt. Man upplever att kvalitén blivit sämre på grund av dagens större tillagningsvolymer och transporter.
Håller du med om det?
– Jag tycker att jag får signaler från båda hållen, i början hade vi väldigt många tillbudsrapporter, men de upplever jag har minskat. Men i en så här stor organisation händer det misstag, då måste man hitta bra arbetssätt som gör att man kan minimera dem, säger Christer Lindström (S), ordförande i nämnden.
När det gäller de hårda pannkakorna som serverades till Runo Andersson (se artikel intill) ser han det som ett tillfälligt misslyckande.
– Det händer vid enstaka fall att man misslyckas i köket och jag tycker det kan blåsas upp ganska stort att det sker en gång. Det tar lång tid att reparera, man får ha bra mat väldigt många dagar för att kompensera en dag med sämre mat. Men jag tror inte att det är någon generell försämring det handlar om.
Men kan maten inom äldreomsorgen bli bättre?
– Absolut finns det förbättringsområden, om vi kan lägga mer pengar på exempelvis bättre råvaror får vi bättre möjligheter.
Den sammanfattade bedömningen är att verksamheten har en ändamålsenlig organisation utifrån produktionen, samtidigt pekas på en rad områden som kan förbättras.
Det handlar bland annat om att ett matråd bör införas, samt även genomföra en större undersökning av vad barnen och de äldre tycker om den maten.
All personal bör också få information och utbildning av det nya matbeställningssystemet Mashie, något som upprört undersköterskor i äldreomsorgen.
I dag görs ingen uppskattning av hur mycket mat som slängs inom äldreomsorgen – någon som också bör göras.
– Vi tar oss till det revisorerna säger. Jag kommer precis från teknik- och servicenämndens arbetsutskott och det vi föreslår är att nämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra alla de föreslagna förbättringarna, säger Lindström.