Personalen hoppas på politikerna

Furunäsets hälsocentral jublar åt ledningens förslag. ”Nu håller vi bara tummarna att politikerna fattar ett klokt beslut”, säger verksamhetschefen Yvonne Hedenström.

Bekräftar farhågor. Risk- och konsekvensanalysen är tydlig. En sammanslagning innebär stora svårigheter. "Det är en bekräftelse på det vi har påtalat", säger verksamhetschefen Yvonne Hedenström.

Bekräftar farhågor. Risk- och konsekvensanalysen är tydlig. En sammanslagning innebär stora svårigheter. "Det är en bekräftelse på det vi har påtalat", säger verksamhetschefen Yvonne Hedenström.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2016-01-25 18:30

Personalen på Furunäsets hälsocentral har arbetat under ett nedläggningshot sedan landstingsfullmäktige beslutade att slå samman verksamheten med Piteå hälsocentral i de sistnämndas lokaler i gamla Åhléns­huset.

– Det har varit ruskigt tufft sedan juni månad ifjol. Det som har varit vår överlevnad är att vi har fått in nya kunder varje dag. Patienterna tror på oss och tycker att vi gör ett gott jobb, säger Yvonne Hedenström.

Hon är glad över att risk- och konsekvensanalysen bekräftar det hennes personal sagt hela tiden. Att Furunäsets hälsocentral inte ryms i lokalerna i stan.

– Det är skönt att ledningen också ser det. Men vi känner oss inte trygga förrän politikerna har sagt sitt. Vi håller tummarna att de återkallar sitt beslut.

Vad händer om politikerna ändå går vidare med sitt beslut att slå ihop hälsocentralerna?

– Då kommer ganska många ur personalen här att söka sig nya jobb. Mycket på grund av att lokaliteterna på Piteå hälsocentral inte är anpassade för vård. Det är affärslokaler utan fönster. Du jobbar som i gruvan. Vi har prövat att vara där under sommaren och det var inte tillfredställande.

– Enda chansen att slå ihop hälsocentralerna är i så fall att bygga nytt, och det kostar mycket mer pengar.

Kommer ni att nå en budget i balans även om ni inte slår ihop hälsocentralerna?

– Vår ambition är att vi ska gå mot ett nollsummespel och det tror jag att vi kommer att göra. Men mycket handlar om rekrytering och lever man under ett nedläggninghot är det jättesvårt att få någon som vill komma och jobba.

Enligt Yvonne Hedenström har det framförallt varit svårt att rekrytera läkare.

– Vi har doktorer som vill komma hit och jobba men inte förrän de vet att vi blir kvar. Därför är det avgörande för ekonomin att ärendet inte dras i långbänk.

Den avgörande faktorn som till sist låg bakom Ylva Sundkvist beslut att såga sammanslagningen är det nya flyktingboendet på Pite havsbadet. Patienterna tillhör geografiskt Furunäsets hälsocentral men Yvonne Hedenström tror att alla måste hjälpa till.

– Det kommer nog bli hela Piteorten som blir involverat. Vi är lite oroade för flyktingfrågan och vi törs överhuvudtaget inte tänka tanken att alla kommer till oss. De har ofta ett jättestort vårdbehov, både av akut sjukvård och av psykiatrisk vård. Det här är ett jättetufft jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om