Personalchefen: "Deras tidigare förmån var ogiltig"

Personalchefen stänger dörren för att förskollärarna ska få tillbaka sin förmån, men rekommenderar personalen att driva frågan fackligt om de inte är nöjda.

Cathrine Granberg, personalchef på Piteå kommun, säger att personalen kan driva frågan fackligt igen, men ser själv inga möjligheter till fortsatt arbetstidsförkortning inom förskolan. (Arkivbild)

Cathrine Granberg, personalchef på Piteå kommun, säger att personalen kan driva frågan fackligt igen, men ser själv inga möjligheter till fortsatt arbetstidsförkortning inom förskolan. (Arkivbild)

Foto: Laila Bäckström

Piteå2023-03-27 11:00

Personalavdelningen i Piteå kommun står fast vid sin hållning att förskolepersonalen inte kan få sluta tidigare dag före röd dag.

– När man har verksamheter som ska ha öppet för medborgarna, i det här fallet till 18, så kan man inte sluta tidigare dag före röd dag. Det är samma med socialförvaltningens verksamheter som ska ha öppet dygnet runt för medborgarna, säger Cathrine Granberg, personalchef i Piteå kommun.

Däremot är det okej att sluta tidigare om man har timmar på flexen att ta ut.

– Flexen är en förmån som man kan använda när verksamheten är lite lägre.

Skulle det gå att göra en mellanväg där personalen kan sluta tidigare men inte behöver ta av flexen?

– Det innebär att vi ska bjuda på arbetstid och så gör vi inte. Vi måste följa de avtal och beslut som är. 

Fram till hösten 2020 fick personalen sluta tidigare dag före röd dag om verksamheten tillät. Ingen behövde ta från flexen och Cathrine Granberg har förståelse för att vissa är besvikna. 

– Deras tidigare förmån var ogiltig eftersom utbildningsförvaltningen inte hade rätt att fatta beslutet. Min hållning är att vi ska rätta till saker som är felaktiga, men sedan kan det vara smärtsamt. 

Förskollärarna upplever att det är orättvist att de administrativa får sluta tidigare?

– Jag kan förstå det, men det är ett jättegammalt politiskt beslut från 1960-talet som politiken tog upp för revidering eftersom nationaldagen dykt upp som en röd dag. Det gamla beslutet är kopplat till att administrativ personal inte får ta in vikarier och behöver man göra en arbetstuppgift efter klockan 13 är man skyldig att stanna kvar.

Enligt Cathrine Granberg hanteras inte personalfrågor av politiken på det sättet längre.

– Nu är det personalavdelningen som ser till att vi följer de beslut som är tagna och ser till att verksamheterna följer arbetstider, scheman och de avtal vi har.

Har förskollärarna någon möjlighet att få tillbaka den här förmånen?

– Jag skulle nog säga att dörren är stängd. Jag har svarat att de kan driva det den fackliga vägen, men jag ser det som svårt.

Förskollärarna menar att det kan bli svårare att rekrytera – hur ser du på den kritiken?

– Så gott det går ska vi vara rättvisa som arbetsgivare i den kommunövergripande delen. Men vi måste också komma ihåg att vi har 250 olika yrken i kommunen med väldigt olika förutsättningar. Det är medborgarnas behov om styr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!