Personalchef: "Vi gör alltid en avvägning"

Piteå kommun tecknar aldrig en överenskommelse om avgångsvederlag om det finns tydlig grund för avsked. Däremot förlikas de hellre än att ta tvisten vidare till Arbetsdomstolen. Det säger personalchef Cathrine Granberg.

Cathrine Granberg, personalchef, säger att Piteå kommun gör allt för att behålla sina medarbetare. "Men ibland når vi till vägs ände."

Cathrine Granberg, personalchef, säger att Piteå kommun gör allt för att behålla sina medarbetare. "Men ibland når vi till vägs ände."

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2023-06-19 19:30

Personalchefen Cathrine Granberg och personalstrategen Anette Carlsson är tydliga med att de inte vill kommentera enskilda ärenden, men berättar generellt om hur Piteå kommun agerar när de anser att en anställd inte kan jobba kvar längre.

– Vi gör allt vad vi kan för att behålla våra medarbetare, men ibland når man ändå till vägs ände av olika skäl, säger Cathrine Granberg.

Enligt henne är det vanligast att man når en överenskommelse om avgångsvederlag. En stor del av ärendena är personer som är sjukskrivna och där arbetsgivaren har fullgjort sitt rehabiliteringsansvar. Det finns även andra personalärenden där Piteå kommun av andra skäl inte anser att personen är lämplig för uppgiften.

– Det kan till exempel vara att man är en duktig medarbetare, men att man inte passar att vara chef. Det är ett svårt uppdrag och alla axlar inte den rollen. Om man inte kan eller vill jobba kvar med den rollen kan man behöva komma till ett avslut, säger Cathrine Granberg.

Hur kommer ni fram till summorna i avgångsvederlaget?

– Det är en ren förhandlingsfråga. Det är många parametrar som spelar in så det går inte att svara på, säger Cathrine Granberg.

Min upplevelse är att chefer ofta får högre avgångsvederlag än arbetare delar ni den uppfattningen?

– Vi har inte undersökt hur det ser ut rent statistiskt så jag kan tyvärr inte svara på det, säger Cathrine Granberg.

Det är bara Anette Carlsson och Cathrine Granberg som har delegationsrätt av kommunstyrelsen att avskeda en anställd. Om Piteå kommun anser att det finns fog för avsked så tecknas inga överenskommelser om avgångsvederlag.

– Om en person har gjort sig skyldig till så grov misskötsamhet att det finns tydlig avskedsgrund har vi en tydlig hållning att vi inte gör en överenskommelse om avslut, säger Cathrine Granberg.

Men de flesta avsked som varit de senare åren har ändå slutat med någon form av överenskommelse om betalning?

– Om man har verkställt avskedet och sedan i en förhandling med facket förlikas då är det inte en överenskommelse med medarbetaren utan en förlikning för att få slut på rättsprocessen som pågår.

Hur kommer det sig att ni inte driver vidare frågan till Arbetsdomstolen?

– Ibland skulle vi gärna vilja få ärenden prövade i Arbetsdomstolen eftersom vissa sorters ärenden inte är prövade där, men sedan gör vi alltid en avvägning om hur det påverkar den före detta medarbetaren och tidigare arbetskamrater och chefer. Det handlar om att få lugn och ro i verksamheten, säger Cathrine Granberg.

Hennes uppfattning är att de flesta medarbetare som blir av med jobbet på grund av misskötsamhet inte är nöjda med hur arbetsgivaren hanterat det.

– Även om vi försöker göra så gott avslut vi kan i de fallen så känner många medarbetare att vi inte har gjort rätt ändå. 

Samtidigt ser hon det som en hederssak att inte offentligt kommentera varför personen fått gå – även om den anställde själv går ut och ifrågasätter avskedet.

– Det handlar om att vara professionell som arbetsgivare. Det finns alltid två sidor av ett mynt, men vi pratar inte om våra medarbetare på det sättet, säger Cathrine Granberg och får medhåll av Anette Carlsson.

– Självklart skulle vi kunna kommentera många saker för att bevisa att vi har rätt och någon annan har fel, men vi kommer inte att göra det. Det skadar den enskilde för mycket, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!