Personal med samhällsviktiga jobb slipper karantän

Smittspridningen skenar och de närmaste veckorna väntas bli besvärliga med hög frånvaro på många arbetsplatser. Nu kan dock personal med samhällsviktiga funktioner undantas från karantänsreglerna.

Räddningschefen Torbjörn Johansson befarar att de närmaste många kan komma att smittas av covid-19 de närmaste veckorna. (Arkivbild)

Räddningschefen Torbjörn Johansson befarar att de närmaste många kan komma att smittas av covid-19 de närmaste veckorna. (Arkivbild)

Foto: Anders Sandlund

Piteå2022-01-20 20:45

Räddningstjänsten räknas som en samhällsviktig funktion där verksamheten bedöms som särskilt angelägen att upprätthålla. Detta har man lyckats med i Piteå och Älvsbyn trots att personalfrånvaron under lång tid varit hög. Frånvaron har dock inte handlat så mycket om covid-19.

– Vi har haft något fall men inte många. Just nu har vi ett antal covidfall i Älvsbyn men fram till nu har frånvaron mest berott på vanliga vinteråkommor som förkylning, influensa och vinterkräksjuka. Sedan har vi flera unga personer som har små barn och där har vi haft en hel del vab, säger Torbjörn Johansson.

Han förklarar att man är noga med att göra vad man kan för att förhindra smitta mellan medarbetare.

– Får vi in smitta i ett arbetslag är det svårt att förhindra att den sprids kollegor emellan men vi försöker se till att olika arbetslag inte träffas när de går på eller av sina skift. Vi håller också isär arbetsgrupper i fikarum och följer de regler och tider vi satt upp.

Vad tror om den närmaste tiden med tanke på den höga smittspridningen?

– Det kan nog bli besvärligt och förmodligen en del övertid och mycket jobb för dem som är friska.

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten nya direktiv gällande hushållskarantän. Generellt sänks tiden för karantän från sju till fem dagar. Då det gäller samhällsviktiga funktioner undantas personal i dessa från karantänen, något som underlättar för exempelvis räddningstjänstens verksamhet.

– Risken är stor för att vi har några ansträngande veckor framför oss med stor smittspridning och då underlättar det förstås mycket om friska medarbetare inte tvingas vara hemma i karantän.

Räddningschefen säger att man redan under våren 2020 gjorde upp en plan för hur man skulle säkra utryckningsverksamheten.

– Vi har 21 personer totalt i Piteå, Älvsbyn och Vidsel. Det är både fast anställd personal och räddningspersonal i beredskap (deltidsbrandmän reds. anm). Det är den numerär vi försöker hålla. Om det skulle krävas kan vi gå ner någon person och ändå upprätthålla verksamheten.

Övningsverksamheten har man också kunnat ha igång även om den i vissa fall fått anpassas.

– Deltidarna i Älvsbyn brukar ha övning varje måndag. Där har vi den här månaden bestämt att inte ha några träffar. Vi har dock haft teori som de kunnat läsa hemifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!