Totalt berörs 1 500 kommunanställda som jobbar på särskilda boenden, inom hemtjänsten och i hemsjukvården.
– Ja, helt enkelt de som jobbar nära våra brukare. För den som är gammal och skör kan influensa få förödande konsekvenser och vi vill förebygga att de smittas av vår personal, säger Karin Olofsson.
Ifjol var intresset bland personalen tämligen svalt, endast 15 procent nappade på erbjudandet att vaccinera sig gratis. Olofsson hoppas på ett större genomslag i år.
– Dels var det brist på vaccin ifjol, dels visar erfarenheten från såväl regionen som andra kommuner som infört kostnadsfri vaccination att det tar några år innan det får fullt genomslag, säger hon.
Förutom att risken minskar för att personalen sprider influensa bland brukarna, är det minst lika viktigt att förhindra epidemi hos omsorgspersonalen.
– Blir det ett större influensautbrott kan det leda till personalbrist, konstaterar Karin Olofsson.
Ansvaret att sprida erbjudandet vidare ligger nu på de anställdas närmaste chefer. Själva vaccineringen drar inte igång förrän i november, och den anställda väljer själv vilken hälsocentral man vill gå till.
Karin Olofsson hyser gott hopp om att fler ska anta erbjudandet i år jämfört med ifjol.
– Ja, vi vet att det i vissa grupper finns en misstro mot att vaccinera sig efter svininfluenavaccineringen för snart tio år sedan. Men det här handlar om en helt annan typ av beprövat vaccin, säger hon.