"Pandemin kändes som ett krigstillstånd"

Nu är det klart vilka företag och organisationer i Piteå som fått stöd och ett av de företag som fick mest var Viltpoolen i Öjebyn. "Pandemin kom som en chock", säger vd Karin Hansén.

Pandemins försäljningstapp kom som en chock för Karin Hansén, vd på Viltpoolen i Öjebyn. "Ingen förlorade jobbet tack vare permitteringsstödet men det har ändå kostat två miljoner från egen kassa", säger hon.

Pandemins försäljningstapp kom som en chock för Karin Hansén, vd på Viltpoolen i Öjebyn. "Ingen förlorade jobbet tack vare permitteringsstödet men det har ändå kostat två miljoner från egen kassa", säger hon.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2021-11-01 21:00

För snart två år sedan tog coronapandemin ett järngrepp om världen. För Viltpoolen i Öjebyn som producerar och marknadsför vilt, fisk, fågel och bär för restaurang- och konsumentmarknaden, blev det som att dra ner en rullgardin.

– Våra stora marknader är restaurangerna och gränshandeln mot Norge. Vi säljer längs hela gränsen ner till södra Sverige så det blev som en chock när gränserna stängdes, säger hon.

undefined
Nu har produktion och försäljning av storsäljaren viltskav kommit igång, om än inte i full skala.

Hon berättar att påsken är jättestor i Norge och att norrmännen åker över till sin "hytte" i Sverige för att fira den. Nu blev det istället tvärstopp.

– Men vi var optimistiska. Efter påsken 2020 så konstaterade vi att den var förlorad, men att bättre tider förmodligen väntade. Vi skojade företagen emellan om att vara tillbaka igen under sommaren, men så kom andra vågen och motgångarna slag i slag.

När det var som värst sparade man in på allt, personalen städade själva och bevakningen av byggnaderna pausades.

undefined
Karin Hansén är lättad över att pandemin nästan är över och ser på framtiden med tillförsikt. "Vi smyger igång, kör inte hundra procent men kanske 70–80 så det tuffar på".

Företaget fick omställningsstöd för fasta kostnader som exempelvis hyror under två–tre månader innan förutsättningarna för stödet ändrades, så permitteringsstödet på 2 376 704 kronor var mycket välkommet. Det gjorde att Viltpoolen kunnat behålla all personal så att företaget hämtar sig hyfsat snabbt nu när allt dragit igång igen.

– Vi gick ner på 40 procents arbetstid för alla tio anställda, vi kunde inte stänga helt utan hade igång en liten produktion. Ingen förlorade jobbet då vi verkligen ville försöka behålla personalen, men det har kostat två miljoner från egen kassa, säger Karin Hansén.

Det är fortfarande en evig eftersläpning på varor då det som beställs ofta är försenat. Men hon är lättad över att pandemin nästan är över och ser på framtiden med tillförsikt. 

– Vi smyger igång, kör inte hundra procent men kanske 70–80 så det tuffar på. Vi kanske öppnar en liten butik här också, säger Karin Hansén.

undefined
Viltpoolen är en av Sveriges största viltleverantörer som även har ett exotiskt skafferi där man bland annat hittar struts, känguru, bison, zebra och krokodil.

Enligt Tillväxtverket är stöd till korttidsarbete i samband med coronapandemin det enskilt största krisstödet riktat till företag i svensk historia.

Korttidspermittering innebär att facket och arbetsgivaren skriver ett avtal som gör det möjligt för arbetsgivaren att sänka sysselsättningsgraden för de anställda under en period.

Totalt har 87,5 miljoner kronor i stöd beviljats i Pite älvdal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!