Pepparsprej används oftare

Användandet av pepparsprej har ökat i länet. "Det är ett bra hjälpmedel, speciellt i nödvärn", säger Ulf Eriksson, yttre befäl vid polisen i Piteå.

En liten burk med kraftig verkan. Pepparsprayen slår ut den person som får det i ögonen.

En liten burk med kraftig verkan. Pepparsprayen slår ut den person som får det i ögonen.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-05-21 13:45

Pepparsprej har visat sig vara mycket effektivt i våldsituationer. I de flesta fall där den används handlar det om nödvärn.

– Det är för vårt personskydd vi använder den. Ofta handlar det om drogpåverkade eller psykiskt instabila personer, säger Ulf Eriksson.

Smärta

Sprejen, som räknas som ett vapen, gör att personen blir paralyserad av smärta och inte kan fortsätta med det den höll på med. Det gör för ont, ögonen nyps ihop, ögonen rinner och personen ser ingenting på mellan 30 minuter och två timmar.

– Jag har provat själv, det är ett måste för att få använda sprejen och det är ingen rolig upplevelse. Det är hemskt.

För poliserna som valt att ha licens för sprejen är det ett mycket bra arbetsredskap. Farliga situationer kan undvikas genom en sprejning på mellan 1–6 meter.

– Det handlar mest om nödvärn och mest på nära håll. Vi får inte använda den hur som helst, men ger sig någon på oss så kan vi spreja. Vi slipper utsätta oss själva för risker.

Flitigt

Sprejen är så kraftig att det är svårt att undvika att poliser i närheten inte känner av den.

– Den luktar starkt och det brukar svida i ögonen.

Norrbotten är ett av de län som är flitigaste användare av pepparsprej om man bortser från storstadsregionerna. Det visar polisens rapporter.

– Men inte i Pite älvdal, här har vi använt pepparsprej sex till åtta gånger på ett år. Jag vet inte vad det beror på, vi kanske inte har behövt helt enkelt.

Statistiken är också en sanning med modifikation. Polisens statistikrapport omfattar för första gången användande av pepparsprej.

– I och med att rutinerna kring användandet blivit annorlunda och vi rapporterar när vi använt det kan siffrorna beror på detta. Det betyder kanske inte att vi använder det mer. Sedan något år säkerställs statistiken vilket det inte gjordes tidigare.

Eftersom sprejen går under vapenlagen är den olaglig att använda för privatpersoner.

Pepparsprej

2004 beslutades att svensk polis skulle utrustas med pepparsprej.

Det verksamma ämnet är extrakt från pepparfrukten, oleoresin capsicum.

Ögonen skadas inte även om effekten sitter kvar mellan 30 minuter till två timmar.

Medlet är vapenklassat och det krävs licens för att få använda.

Räckvidden är mellan 4 till 6 meter.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om