Många sjukdomar är exklusiva för det kvinnliga könet och andra biologiska tillstånd såsom åldersrelaterade och hormonella processer i kroppen kan skapa problem för kvinnor i deras vardag. I många fall har dessa sjukdomar och kroppsprocesser negligerats av sjukvården och många kvinnor lider i tysthet. Därför satsar Pensionatet nu på ett föreläsningsprojekt som syftar till att lyfta frågor och berättelser kring kvinnors hälsa och ohälsa.
– Vi vill vara en mötesplats där vi kan lyfta samhällsviktiga frågor. Den här våren har vi beslutat att rikta in oss på kvinnohälsa. Det finns en stor önskan att prata om detta och vi har sett stor efterfrågan. Vi har valt att rikta in oss på kvinnan, från menscykeln och hela den biten till olika kvinnosjukdomar. Bland annat endometrios, som många kvinnor lider av, säger Elin Akklavik, koordinator på Pensionatet.
Initiativet drog igång i februari med Agnes Gällhagens föreläsning om fertilitetsförståelse. Nästa föreläsare är fysioterapeuten Sofia Wellborg och läkaren Anne Liljedahl som kommer prata om menscykeln, hormoner och kvinnohälsa, bland annat om sjukdomen endometrios. Sedan följer träningsprofilen Åse Borgeryd som kommer att prata om klimakteriet. Sist ut blir Hanna Öhman som kommer att berätta om förlossningsskador.
– Allt detta är problem som inte syns men som påverkar kvinnor varje dag. Därför vill vi göra detta. Alla som kommer för att lyssna kommer att kunna ställa frågor och diskutera tillsammans. Man kan lyfta sina problem och prata om dem i en bra och snäll miljö. Många kvinnor går igenom hela livet med olika problem som det inte pratas om. Istället accepterar man sin situation. Vi vill prata om detta tillsammans, säger Elin Akklavik.
Elin Akklavik har själv erfarenhet av den tystnad som omgärdar kvinnors hälsa. När hon som tonåring blev diagnosticerad med endometrios lämnades hon ensam att själv försöka förstå sin smärta och tillstånd.
– Man gjorde en mindre operation och så fick jag bara en diagnos och en folder. Sedan ingenting. Jag har fått ta reda på allt själv. Jag har inte riktigt fått någon hjälp. Det här är ett initiativ som syftar till att lyfta frågorna. Att kvinnor inte ska behöva känna att de ska gå igenom dessa saker själva.