Pensionärer drabbas av operationsflytt

Gråstarrsoperationerna flyttas från Piteå till Sunderbyn. ”Det blir en klar försämring för pensionärerna”, säger Knut Holmquist, PRO i Piteå.

Hundratals drabbade. 500 till 600 patienter per år berörs när samtliga gråstarrsoperationer i Piteå flyttas till Sunderby sjukhus. (Arkivbild)

Hundratals drabbade. 500 till 600 patienter per år berörs när samtliga gråstarrsoperationer i Piteå flyttas till Sunderby sjukhus. (Arkivbild)

Foto: Anders Westergren

PITEÅ2016-01-29 05:00

Piteå älvdals sjukhus har dränerats på ögonläkare under senare år.

– Vi har gått ned från att vara fyra läkare i Piteå till att nu ha bara en läkare i Piteå, säger Gregory Olsson-Lalor, länschef för ögonsjukvården.

Sedan sommaren 2015 sker inte längre några operationer av grå starr i Piteå. Anledningen är att den specialist som utfört operationerna slutat.

– Det finns inte kompetens att göra detta i Piteå. Vi har också ett behov av att ha operatörer engagerade i vår bakjourslinje. Det gick inte via Piteå, säger Gregory Olsson-Lalor.

Han vill inte kommentera anledningen till att överläkaren har slutat.

– Det är ett individpersonalärende som jag inte vill diskutera.

Varje år brukar 500 till 600 patienter opereras för grå starr i Piteå. Dessa patienter måste nu resa till Sunderby sjukhus för att få samma behandling. Beroende på om en eller båda ögonen måste opereras kan det bli en eller två resor tur och retur.

– Det kan vara besvärligt att åka så det är klart att det blir en försämring. Men patienter med kroniska sjukdomar som går på återkommande kontroller hos oss behöver inte åka till Sunderbyn. Det känns ändå positivt, säger Kerstin Olin Lundmark, enhetschef på ögonkliniken i Piteå.

Hon berättar att ögonkliniken kommer att fokusera på patienter med sjukdomar som glaukom och diabetes. Injektioner i gula fläcken blir kvar och barn med skelning får fortsättningsvis träffa ortoptist i Piteå.

– Vi har en stadigvarande läkare och så har vi en läkare som kommer två dagar varannan vecka, säger Kerstin Olin Lundmark.

Att gråstarrsoperationerna försvinner från Piteå kommer som en förvåning för PRO i Piteå. Ordförande Knut Holmquist reagerar starkt mot beslutet.

– Det blir en klar försämring för pensionärerna. För de som har handikapp eller andra sjukdomar blir det extra jobbigt att ta sig till Sunderbyn, säger han.

Knut Holmquist har själv utfört en gråstarrsoperation för några år sedan.

– Jag möter folk dagligen som har opererat sig för gråstarr. Det är en vanlig och ganska enkel operation och det borde väl ändå gå att värva en ögonläkare till Piteå som kan göra det, säger han.

Förutom att det blir besvärligt för äldre patienter i Piteå älvdal ser Knut Holmquist andra farhågor med att operationerna flyttas.

– Jag är rädd för att köerna blir ännu längre.

Men enligt Gregory Olsson-Lalor kommer inte flytten att påverka köerna.

– Vart man opererar spelar ingen större roll för väntetiderna. Det som spelar roll är vilken kapacitet vi har.

Grå starr

Grå starr, katarakt, är en ögonsjukdom som gör att ögats lins blir grumlig. För en del blir synen sämre på några månader, men vanligast är att det försämras över flera år.

Det är främst äldre personer över 65 år som drabbas av sjukdomen. Operation är den enda behandling som finns och den går ut på att den grumliga linsen i ögat ersätts med en konstgjord lins.

Under lokalbedövning sönderdelas linsen med en ultraljudsnål och sugs bort genom pupillen via ett litet snitt i hornhinnan. Därefter sätts den konstgjorda linsen in. Operationen tar ungefär 20 minuter och patienten kan gå hem samma dag. De flesta upplever en stor förbättring av synen efter operationen, men många behöver också glasögon för att se skarpt.

Källa: Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!