Pengar och frågetecken

För stora kostnader och för många frågetecken. Därför skjuts den stora datorsatsningen i Piteås skolor på framtiden.

Tony Lindfors, dataansvarig lärare på Sjulnässkolan, är besviken på den uteblivna satsningen. Han anser att utan verktyg faller mycket platt till marken.

Tony Lindfors, dataansvarig lärare på Sjulnässkolan, är besviken på den uteblivna satsningen. Han anser att utan verktyg faller mycket platt till marken.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2008-09-10 06:00
I våras fick barn/utbildningsförvaltningen i uppdrag att utreda datorns framtida status i skolan. Områdeschefen Gun Lindkvist fick uppdraget att teckna en helhetssyn på ganska kort tid så att frågan skulle kunna behandlas inför budgetdirektiven, men där blev det stopp. Barn/utbildningsnämnden backade inför kostnaderna och de frågetecken som restes.
- Vi kände att satsningen var alldeles för stor och att vi inte hade svar på om det var hållbart även på längre sikt, säger Ruth Rahkola, s, ordförande i barn/utbildningsnämnden.
Det fanns frågetecken?
- Ja, det fanns lösa trådar. Hur klarar vi tekniken? Vilken form ska satsningen ha och vilka ska ha datorer? Det kändes som att förslagen var för många och att vi inte var säkra på hur vi verkligen ville satsa.
Utreda vidare
- Men vi har äskat och fått pengar till bland annat lärarutbildningen PIM och även till en del utrustning, säger Rahkola, som inte vill lasta Gun Lindkvist, utan istället talar om att utredningstiden var för kort.
- Vi har inte släppt det här, men vi måste utreda vidare och bestämma en strategi för framtiden. Vi får äska pengar ett annat år.
I Älvsbyn har alla gymnasieelever en egen dator. Är det rimligt att tänka sig samma sak i Piteå?
- Visst, om man får önska fritt, men i Älvsbyn är elevantalet betydligt lägre. Det är skillnad, säger Ruth Rahkola.
PT har sökt Gun Lindkvist, som dock är på semester och inte anträffbar.
Förstår besvikelsen
Niclas Ekberg, som är verksamhetsutvecklare för IT och media, hade gärna sett att hela satsningen blivit verklighet, men någon katastrof tycker han inte att det är.
- Jag kan förstå besvikelsen, men det är en bra början att vi fått igång utbildningen av lärarna. Det viktiga är att datorn blir ett verktyg i vardagen och att det finns en pedagogik som är användbar i skolarbetet, säger Niclas Ekberg.
Men om antalet datorer är begränsat?
- Det blir praktiskt svårare då. Givetvis är målet att alla elever och lärare får en egen dator och på sikt är jag övertygad om att det blir så. Nu blev det inte som vi hoppats, men vi ska spetsa argumenten och göra ett nytt försök nästa år, säger Niclas Ekberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om