PT har tidigare berättat att Piteå kommun satt stopp för förskolepersonalens möjlighet att sluta tidigare dag före röd dag om verksamheten så tillåter. Enligt personalavdelningen grundades beslutet i att förmånen som funnits i många år var ogiltig eftersom pedagogerna varit schemalagda hela dagen.
– Alla pedagoger vill ha kvar den här förmånen. Det handlar om ett fåtal dagar per år och det kostar inte kommunen någonting, säger förskolläraren Louise Bjurström.
Tillsammans med flera andra pedagoger skrev hon ett medborgarförslag som avslogs av politikerna. Kommunalrådet Patric Lundström (S) motiverade beslutet med att politiken inte ska lägga sig i avtalsfrågor.
– Jag tar till mig att ni säger att ni har haft den här förmånen och jag skickar vidare frågan till vår kommunchef att titta på, sa han.
Louise Bjurström har väntat på återkoppling från Piteå kommun i åtta månader. Efter påstötningar till kommunchefen vid årsskiftet fick hon i mars 2023 ett svar av personalchefen som stänger alla dörrar för fortsatt arbetstidsförkortning.
"Den praxis som tidigare funnits för förskolans personal har inneburit att personalen gått hem tidigare från arbetet utan att schemaändring gjorts och man har inte registrerat någon giltig frånvaroorsak. Detta är inte tillåtet för chef att bevilja", skriver personalchefen Cathrine Granberg i ett svar.
Förskollärarna har ifrågasatt hur det är tillåtet att administrativ personal kan få sluta klockan 13 dagen före röd dag. Personalchefen svarar att deras schema slutar klockan 13 och att man inte kan lägga scheman där alla slutar tidigare i verksamheter som tillhandahåller service, vård eller skola.
– Vi tycker att det är orättvist. Det känns som att det är skillnad på lort och pannkaka. När det gäller de administrativa kunde politikerna fatta ett beslut om att få förkorta arbetsdagen, men det går inte för oss. Jag är också medborgare och när kommunhuset stänger ned klockan 13 kan inte jag nyttja deras tjänster. Det är exakt samma sak.
Det var 2019 som kommunstyrelsen beslutade att fortsätta ge administrativ personal arbetstidsförkortning dag före röd dag. Tjänstepersonerna är schemalagda halvdag, men måste jobba kvar längre om inte verksamheten tillåter att man slutar då.
– Det är inte så att vi skulle gå hem om det är barn kvar på förskolan. Vi anpassar tiderna så att allt ska flyta på som vanligt. De dagar det handlar om är ofta många barn lediga eller har kortare dagar då deras föräldrar jobbar förkortat, säger Louise Bjurström.
Det är brist på utbildad personal och hon tror att kommunens agerande gör det svårare att rekrytera.
– Kommunen pratar hela tiden om att vi ska vara en attraktiv arbetsgivare. Det minsta de kan göra är att vara rädd om personalen som finns. Alla pedagoger är upprörda över det här och risken finns att vissa slutar.
Personalchefen skriver bland annat att deras uppdrag är att jobba för att Piteå kommun uppfattas som "en arbetsgivare" och att de måste agera när de får kännedom om praxis som strider mot fattade beslut.
– Man pratar om att det ska vara likvärdig i kommunen, men vi får inte samma förmåner som de administrativa har. De får dessutom jobba hemifrån när de är sjuka. Vi får ingen ersättning för att vi är i smitta och måste vara hemma från jobbet.