I en insändare (läs på insändarsidan) riktar 113 pedagoger som arbetar inom förskolan i Piteå kommun hård kritik mot kommunens beslut om nya rutiner för att ta in vikarier, något som införs första augusti.
Som de uppfattat beslutet, har de inte längre möjlighet att ta ut vikarier då de önskar ta ut semester på annan tid på året än under sommaren.
– Vi förstår att vi fortfarande har rätt att ta ut semester, men det kommer försvåra för oss att ta ut när vi själva vill. De säger att ”det ska passa verksamheten”, men det gör det egentligen aldrig, säger en förskollärare som vill vara anonym.
Det handlar om ett beslut som utbildningsförvaltningen tagit som innebär att man inskränker möjligheten att ansöka om vikarier från bemanningsenheten. Från och med första augusti kan vikarier för upp till 14 dagar ansökas endast för sjukdom, vård av barn, planerad facklig utbildning/politiska uppdrag eller föräldraledighet.
Övrig frånvaro som semester eller tjänstledighet ska organiseras av ansvarig arbetsledare inom den egna verksamheten, exempelvis av förskolechef.
– Vi känner oss helt överkörda, kommunen har inte ens frågat vad vi tycker och de bryr sig inte om vad vi tycker. Man har bara sagt till våra fack att det här ska genomföras från första augusti i år, sedan är det facken som fått gå ut med informationen, säger förskolläraren.
Både Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Kommunal har reserverat sig mot beslutet.
– Det här är en försämring för våra medlemmar – det är solklart. Men kommunen har inte gjort något fel utan följer lagen, så det är inget vi kan tvista om, säger Stefan Eriksson, ordförande för Lärarförbundet i Piteå.
Han säger till PT att det är ”svårt att förklara båda sidor”. Hans bild är dock att Piteå kommun tidigare varit frikostiga med att bevilja tjänstledighet inom skolan och förskolan, nu stramas det upp.
– Tjänstledighet är exempelvis en laglig rättighet vi har att söka, men arbetsgivaren har också rätt att neka om det inte fungerar för verksamheten.
Att det inte längre skulle gå att kalla ut vikarier för att en anställd vill ha semester eller gå på en utbildning kortare tid än 14 dagar, menar han är fel. Dock har det tolkats så av vissa chefer inom verksamheten.
– Men kan en rektor eller förskolechef ta in vikarier och budgeten håller får de göra det. Det finns inget vikarieförbud, säger Eriksson som nu är ute och informerar medlemmarna om beslutet.
– Det här ska utvärderas i november, så det är då vi ser om det blivit svårare att få ut semesterveckorna.
Förskolläraren PT pratat med anser dock att beslutet om nya vikarierutiner blev "droppen som fick bägaren att rinna över" för många anställda.
Detta då jobbet redan i dag är stressigt, arbetsbelastningen hög och man ofta har en känsla av ”otillräcklighet”.
– De försämrar för oss hela tiden. Vi har valt yrket för att vi vill vara med barn och lära dem saker, men vi ska hela tiden gå ifrån barngruppen för att göra annat, säger förskolläraren.
Att det är svårt att få tag på vikarier är ett faktum:
– Men kommunen borde försöka lösa vikariebristen och jobba för att göra yrket mer attraktivt istället för att säga till oss att: "Ni får inte ta ut semester när ni vill", säger den anställde som anser att ett sätt skulle kunna vara att direkt erbjuda färdigutbildade förskollärare fast anställning inom kommunen.