Trots att både fylleriet och antalet brott stadigt minskat under PDOL kvarstår problemet med utbredd fylla bland barn och ungdomar. Nu vädjar festivalgeneralen Fredrik Nilsson till Piteås många föräldrar om att ställa krav och sätta gränser inför ungdomarnas PDOL-besök.
– Fyllan och brottsligheten generellt har minskat varje år sedan 2014. Det som sticker ut negativt är ungdomsfyllan och förra året var det extremt. Det beror på att vi kör med ett öppet festivalområde utan inträde. Nu vill vi uppmana alla föräldrar att ta sitt ansvar, säger han och fortsätter:
– Givetvis vill vi försöka skapa en trygg festivalmiljö för ungdomar, men vi kan samtidigt inte ta ansvar för andras barn. Vi kan inte hålla alla föräldrar i handen och bära hem barn som druckit alldeles för mycket. Frågan kring ungdomsfylleriet handlar i slutet av dagen om föräldraansvar. Förra året stötte jag själv på många ungdomar som var jättefulla. Det är inte bra och det är inte acceptabelt, säger han.
Fredrik Nilsson tycker själv inte att barn och ungdomar ska vistas ute på festivalområdet efter midnatt.
– De har absolut inget på området att göra vid den tiden. Barn ska inte vara ute på stan efter midnatt. Det är också efter tolvslaget som mycket elände händer, säger han.
Sedan många år tillbaka kör PDOL initiativet Blås grönt, vilket är en del av nykterhetsprojektet Chilla med PDOL som arrangeras tillsammans med föreningen Connextions. Konceptet bygger på att ungdomar anmäler sig med telefonnummer på festivalens hemsida och när de sedan blåser vid hemgång får föräldrarna ett sms med resultatet samt en notis om att deras barn är på väg hem.
– Vi har kört detta varje år sedan 2014 i samband med Chilla med PDOL. I dag är Blås grönt det viktigaste projektet vi har under hela festivalen. Vi vill att föräldrar ska ställa krav när deras barn ska gå på festivalen. Att de ska kräva att deras ungdomar ska vara hemma senast vid midnatt och att de ska Blåsa grönt innan de åker hem.
André Bengtsson på Connextions instämmer i Fredrik Nilssons resonemang och skulle också önska att föräldrarna själva föregår med gott exempel.
– Låter man sitt barn vara ute på stan efter midnatt och man dessutom själv är onykter, då tycker jag faktiskt inte att man tar sitt ansvar som förälder. Det är också viktigt att komma ihåg att bara för att ens eget barn är skötsamt så vet man inte vilka personer ens barn stöter på.
För att hålla ordning och skapa en säker miljö engagerar festivalen flera parter som ska bidra till festivalens säkerhet. Totalt arbetar 56 ordningsvakter på festivalen varav åtta patrullerar på området. Nio personer från Röda korset finns också på festivalen för att hjälpa till. I en repris från ifjol kommer också Kvinnojouren att agera trygghetsvärdar.
– Kvinnojouren kommer att finnas på plats även i år och deras prioritering är att finnas på plats för tjejer och kvinnor som finner sig i en otrygg miljö. De förfogar också över en bil under festivalen och kan skjutsa hem folk om det blir nödvändigt, säger Fredrik Nilsson.
Kan det bli aktuellt att stänga in festivalområdet om ungdomsfyllan inte minskar?
– Att hägna in området är det sista vi vill göra. Vi tycker att det finns en poäng med en öppen festival på stan där alla är välkomna och där alla kan delta. Då jobbar vi hellre med fler värdar, vakter och föräldrar på stan.