PDOL jobbar förebyggande mot övergrepp

Piteå dansar och ler jobbar aktivt med att förebygga alla former av övergrepp. Enligt festivalgeneralen Fredrik Nilsson är det svårt att helt förskonas från det, men han tycker det är bra att allt anmäls.

Festivalgeneralen Fredrik Nilsson säger att PDOL arbetar förebyggande för att förhindra övergrepp. ”Tyvärr vet vi att sexuella ofredanden sker på alla festivaler, men vi lägger ned mycket arbete på att förhindra det.” (Arkivbild)

Festivalgeneralen Fredrik Nilsson säger att PDOL arbetar förebyggande för att förhindra övergrepp. ”Tyvärr vet vi att sexuella ofredanden sker på alla festivaler, men vi lägger ned mycket arbete på att förhindra det.” (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2022-08-02 20:00

Festivalgeneralen Fredrik Nilsson ser allvarligt på att det förekommit flera misstänka sexualbrott i samband med Piteå dansar och ler.

– Eftersom det är under utredning får vi inte veta vad som har hänt, hur det har skett eller något. Att det har skett under festivalen är jätteolyckligt samtidigt är det lika hemskt oavsett när det sker, säger Fredrik Nilsson.

Han säger att han vet att just sexuella ofredanden sker på alla festivaler, men att Piteå dansar och ler varit väldigt tydlig med att varje brott ska upp i ljuset och anmälas.

– Vi lägger otroligt mycket energi på att ta fram skyltar och gå ut med information. Vi hade Kvinnojouren som trygghetsvärd inne på området för att uppfatta situation och det är något vi vill fortsätta med.

Enligt Fredrik Nilsson har de inte haft någon uppföljning med kvinnojouren än, men han vet att det inte förekommit någon akutsituation där någon varit akut hotad och behövt skjuts hem.

– Men att det sker ofredanden det vet vi och vi vill att de ska anmälas. Vi vill veta hur och när det sker så vi kan kartlägga området och bevaka ännu mer. Det är ett långt arbete men jag vill påstå att PDOL är en av de bättre festivalerna på att hantera det här.

När det gäller uppgifter om att vissa vakter skulle vara ”hårdhänta” säger Fredrik Nilsson att han kan få samtal från besökare som är arga över att de avvisats och att de tycker att vakterna använt övervåld.

– Vår policy är att vi ska ha ett gott bemötande och Norra Sveriges trevligaste vakter. Samtidigt ska man komma ihåg att vakterna jobbar i en väldigt utsatt position och ibland händer det att de måste ta till lite hårda tag. Men om man känner sig felbehandlad är det bra att man anmäler så att det kan utredas, säger Fredrik Nilsson.

Enligt Fredrik Nilsson är det väldigt många avvisade personer som vill diskutera med vakterna en lång stund efteråt, något som kan leda till konflikter när de inte får svar.

– 90 procent av de som är för onyktra och åker ut är missnöjda. När man pratar med dem inser de inte att de är onyktra och när det är flera tusen personer besökare har vakterna inte tid att prata med dem. Då är det snabbt ut. Vakternas uppgift är att hålla ordning och hjälpa de som är utsatta i ett öltält. Vill man ha en förklaring varför man åkt ut tar man det dagen efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!