Satsningarna på att få ner ungdomsfylleriet på PDOL har gett resultat och förra årets festival blev lugnare än katastrofåret 2022 då pandemiårens restriktioner lyftes och många ungdomar testade att dricka första gången. Nu bedöms fylleriet bland ungdomar vara nere på de nivåer man såg innan pandemin, men festivalgeneralen Fredrik Nilsson tycker fortfarande att problemet är för stort.
– Ungdomsfylleriet på festivalen är fortfarande för högt. Förra året var det väsentligen lugnare än 2022, men varenda person som är för ung och som dricker alkohol på PDOL är en för mycket, säger han.
Fredrik Nilsson vidhåller att ansvaret för att ungdomar inte dricker bör ligga på föräldrarna.
– Det är ett föräldraansvar. Ska man släppa sina barn ut på festival måste man ha koll på vad de gör. Vi gör allt i vår makt för att möta och hjälpa föräldrarna i detta men ansvaret måste ändå ligga på dem.
Snarare än alkoholen är det utsattheten som berusningen medför som oroar Fredrik Nilsson.
– Jag är egentligen inte orolig för alkoholen i sig, utan för det som kan hända när ungdomar dricker. Stöter man på fel person vid fel tillfälle kan det gå riktigt illa. Jag tänker främst på unga tjejer som varit alldeles för fulla och som inte kunnat ta hand om sig själva. Det är farligt.
Initiativet Blås Grönt har blivit ett återkommande inslag på festivalen, där ungdomarna anmäler sig för att blåsa vid hemgång samt registrerar en tid då föräldrarna önskar att de ska vara hemma. Förra året var det nära 800 ungdomar som blåste och Fredrik Nilsson säger att initiativet är viktigt.
– Vi vill ju ha ungdomar på PDOL och vi vill att de ska växa upp med bra minnen från festivalen. Att de haft en bra upplevelse. Inte att de somnat i ett dike för att de druckit för mycket. Därför satsar vi både mycket pengar och tid på Chilla-området och Blås Grönt. Det är ett sätt att försöka hjälpa föräldrar och bidra med trygghet, säger han.
Fredrik Nilsson vill också tydligt göra klart att man från festivalens sida inte ser ner på ungdomar som har druckit och uppmanar alla som behöver hjälp att ta kontakt med personal på området.
– Vi ser absolut inte ner på ungdomar som druckit. Vi vill att de ska våga ta kontakt med oss och be om hjälp om de behöver. De ska inte skämmas eller vara rädda. Vi finns där för att hjälpa.