Pausunderhållningen innebär bisarra inslag, exempelvis människor dansandes utklädda i regnbågsfärgade sovsäckar och givetvis klassikern: Riverdance. Ofta är pausunderhållningen etniskt färgad, så under denna tidpunkt på kvällen rekommenderas den tidskrävande strudlan – vanligt förekommande på balkanhalvön.
Strudla
(Tillagningstid ca 3 h)
Ingredienser:
250 g smör
3 st äggulor
1 citronskal
2 dl standardmjölk
25 gram jäst
2 tsk strösocker
400 g vetemjöl
Fyllning:
300 g vallmofrön
3 dl strösocker
3 dl standardmjölk
3 st äggvitor
Tillagning:
Börja med fördel att tillreda fyllningen. Häll vallmofröna i en kastrull tillsammans med sockret. Blanda väl. Tillsätt sedan mjölken, och låt koka upp under ständig omrörning. Låt blandningen sedan småkoka på svag värme i ca 5 minuter. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tag av kastrullen från spisen och rör ner äggvitorna. Låt den nya blandningen småkoka i ungefär två minuter, för att sedan låta fyllningen kallna.
Dela smöret i mindre bitar i en bunke. Rör ut en äggula i taget i smöret, och riv sedan ner citronskalet i smörblandningen. Värm mjölken till 37 grader, och smula i jästen. Tillsätt sockret och rör om tills jästen löst upp sig i mjölken. Rör därefter ned mjölken i smör- och äggblandningen. Sikta i mjölet och knåda blandningen till en fin deg. Täck över denna med en duk, och låt jäsa i en timme.
Degen ska nu delas i två lika delar. Kavla ut en deghalva i taget till en ca 30x30 cm stor kvadrat, och bred ut fyllningen ovanpå denna. Rulla med lätta fingrar ihop degen till en rulle, som du med varsamma händer placerar på en insmörjd plåt. Upprepa proceduren med den andra deghalvan. Grädda dessa 30 minuter i ugnen på 200 grader.
Låt kakan svalna när den lyfts från plåten, och skär den i tunna skivor.
Prijatno!