Epa-ungdomar kan hjälpa till att förhindra brott

"Det är självklart att vi kan hjälpa till", säger epa-ägaren Svante Wallström och får medhåll av sina tre kompisar om idén att hjälpa till att förhindra brottslighet.

Epa-ungdomarna Frans Dahlbäck, Svante Wallström, Tim Lidman och Max Åström är inte främmande för att hålla koll för att förhindra inbrott och annan brottslighet.

Epa-ungdomarna Frans Dahlbäck, Svante Wallström, Tim Lidman och Max Åström är inte främmande för att hålla koll för att förhindra inbrott och annan brottslighet.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2021-10-04 10:43

Som Piteå-Tidningen tidigare skrivit tycker brandmannen Conny Lundkvist att epa-ungdomarnas rykte och anseende skulle förbättras radikalt om de kunde hjälpa till att vara "ögon och öron" i grannskapet. Detta för att förhindra brott, exempelvis inbrott, när de ändå är ute och kör sena kvällar och nätter.

Han skrev ner sina tankar i Bergsviken-gruppen på Facebook, fick omedelbart mängder av positiva kommentarer och inlägget delades också snabbt i flera andra grupper. Och reaktionerna blev översvallande, han fick även flera förfrågningar om att hålla i utbildningar.

– Vi har så otroligt fina ungdomar i Piteå och jag tycker de många gånger får oförtjänt skäll. Ungdomarna har ju oftast järnkoll på vilka som bor i området och vilka som inte hör dit. De ska inte ingripa på nåt sätt utan bara larma om de ser nåt skumt och notera regnummer, sade Conny Lundkvist.

Max Åström, Tim Lidman, Svante Wallström och Frans Dahlbäck går andra året på El- och energiprogrammet. De äger alla var sin epa-traktor och säger sig inte vara främmande för att hålla mer koll.

– Det är självklart att vi kan hjälpa till, det kan samtidigt göra att epa-ungdomar får ett bättre rykte, säger Tim Lidman.

– Då måste man kolla noga innan man larmar så att det inte är någon som bara tappat nyckeln under bron. Det skulle bli slöseri med polisens resurser, säger Svante Wallström.

Efter att det blev förbud för epa-ungdomarna att hålla till på Noliaparkeringen håller de flesta till på Kyrkparkeringen istället.

– Jag förstår att de som bor där blir irriterade när det spelas hög musik och busas sent på kvällarna, säger Svante Wallström och konstaterar att det oftast är två–tre stycken som förstör för alla.

Max Åström berättar att antalet epor hela tiden ökar i Piteå och att bilförare ganska ofta visar ilska över att hamna bakom. 

Svante Wallström fyller i:

– En gång när jag kört ner från Bergsviksbron körde en arg bilförare upp bredvid, vevade ner rutan och skrek åt mig.

– Våra bilar går bara 30, vad ska vi göra åt det? Det vore väl värre om de gick för fort, säger Tim Lidman.

Någon utbildning tycker de inte behövs för att hjälpa till med att vara mer vaksamma.

– Sunt förnuft borde räcka. Men polisen skulle kunna lägga upp information om hur man ska göra på instagram eller ge information på skolan, säger Frans Dahlbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!