Förra sommaren var situationen alarmerande på Piteå Älvdals sjukhus. Det var för många patienter på sjukhuset, för få vårdplatser och personalen gick på knäna. På pappret ser förutsättningarna inför årets sommar ut att vara precis likadana som förra året. Sjukhusets 98 vårdplatser dras åter igen ner till 60, personalstyrkan ligger på ungefär samma nivå som förra året och all planerad verksamhet, som till exempel operationer på ortopedin, stängs ner under sommaren.
– På psykiatrin har man öppet alla sina vårdplatser nu i sommar och det ser ganska bra ut med bemanningen där. På medicinkliniken kommer det att vara lite tightare, säger Eva-Lena Asplund, närsjukvårdschef Piteå Älvdal.
Men man anser i alla fall att man tagit lärdomar från förra året och att bättre planering ska trygga patientsäkerheten.
– Det är klart att det blir tufft, det måste vara ordentlig planering på varje patient, de akut sjuka och de som behöver sjukhusvård. Man får vara noggrann med att patienten verkligen behöver det. Man måste koordinera och ha kontroll på vårdplatser så att man kan larma i ett tidigt skede om det blir extra jobb, säger Eva-Lena Asplund.
Landstinget fortsätter kontinuerlig att rekrytera vårdpersonal för att hålla uppe bemanningen och man har arbetat aktivt sedan september i förra året för att få ihop pusslet under sommarmånaderna, inte bara med vikarier utan också med planering och arbetssätt.
– Vi har jobbat med vårdprocesser och hur man kan bemanna på andra sätt, hur vi lägger upp semestrar och såna saker. Men det känns som att vi börjar vara i ett ganska bra läge just nu. Vi har börjat bevilja semestrar och planerat hur verksamheten ska vara öppen. Men det gör inte att vi saktar ner rekryteringen, vi har fortfarande ett rekryteringsbehov. Vi behöver erfarna medarbetare året om, säger Sofie Altenburg, verksamhetschef på medicin- och rehabiliteringskliniken.
Hon förklarar att det är komplicerat att rekrytera sjuksköterskor då det är en yrkesgrupp som har möjligheten att prova på att arbeta på många olika arbetsplatser.
– Vi vinner så klart också på att de anställda får bred kompetens av att arbeta på olika ställen, men det gör också att vi står också i ett rekryteringsbehov utefter det, säger Sofie Altenburg.
När Piteå-Tidningen undersökte läget på sjukhuset under förra sommaren träffade vi uppenbart stressade och trötta sjuksköterskor som arbetat elva arbetspass på raken. Det var också frågan om att man skulle vara tvungen att skriva ut patienter i förtid då det helt enkelt inte fanns plats för dem på sjukhuset.
Kommer ni klara av det här i år?
– Så här är det när man jobbar med människor, patientflödet kan ändras, vi kan helt enkelt inte förutse alla eventualiteter. Det är klart att saker alltid kan hända, men vi tänker på eventualiteter och försöker buffra upp för att klara av det, säger Sofie Altenburg.
Förra året drogs även en ambulans in under sommarmånaderna. Det är en bil som inte är i beredskap under jourtid och den är fortfarande inte igång. Men nu kan den komma att sättas in extra vid behov under sommarmånaderna.
– Det jobbar en arbetsgrupp med det just nu och den diskussionen tar vi till veckan. Blir det någonting så kan den sättas in under särskilda evenemang, som PDOL eller Summer games. Vi fattar beslut om det i slutet av april, säger Marie Asplund, enhetschef på Ivak.