Rast är en lagstadgad rättighet inom arbetslivet, men långt ifrån självklart för hälso- och sjukvårdspersonal. Vårdförbundet värnar om sina medlemmars hälsa och genomför under veckan en kampanj för att sjukvårdspersonalen verkligen ska ta ut de pauser från arbetet man har rätt till.
Enligt facket leder otillräckliga raster till trötthet och ökar risken för att fel och misstag begås inom vården.
- Om alla medlemmar tar ut sina raster kommer arbetsgivarna att märka att personalen inte räcker till. Akutsituationer kan uppstå någon enstaka gång, men om medlemmarna dagligen upplever svårigheter att ta ut raster finns det systemfel i vården, säger Ulla Althin, avdelningsordförande i Stockholm.
"Svårt gå ifrån"
Vårdförbundets uppmaning till att ta ut raster gäller inte medlemmarna i Norrbotten, trots att problemet i allra högsta grad finns även här.
- Vi har precis haft en topp på några veckor där det har varit väldigt stressigt. Det är främst under kvällar och helger, när vi är hälften så många som jobbar med i princip samma saker, som det är svårt att ta ut sina raster, berättar Magnus Ovefalk, sjuksköterska på akutmedicin vid Piteå älvdals sjukhus.
Ovefalk får medhåll av sin sjuksköterskekollega Ulrika Sandberg.
- Patienterna som kommer in är sjukare än förr och man känner att det är svårt att gå ifrån. Vi har flextid, men den gäller i mån om tid och går nästan aldrig att ta ut, säger hon.
Viktigt med matrast
Enligt Vårdförbundet är det viktigt att personalen inom samtliga professioner ges möjlighet till matrast, vila och återhämtning för att kunna använda sina kunskaper fullt ut. Brister det hotas patientsäkerheten.
- Det är arbetsgivaren sak att se till att vi får våra raster. Personalen måste hinna äta, hur ska den orka annars, säger Solveig Persson, hjärtsjuksköterska och fackligt ombud på specialistmottagningen.
Just matrasterna är det ofta problem med. Personalen har rätt till att fylla i övertid om den inte får det lagstadgade breaket, men det är inte alla som gör det och ingen klagar heller.
"Lite rädda"
- Vi är för snälla här, kanske lite rädda också. Arbetsgivaren hotar med tätare helgarbete om det kommer fram att mer folk behövs och det vill ingen. Enhetscheferna är mån om att vi tar ut våra raster, det är högre upp det brister, säger Persson.
Nu jobbar personalen två av fem helger och att öka till varannan är ingenting som lockar.
- Då har jag det hellre så här, säger Magnus Ovefalk.