Patientnämnden har blivit mer tillgänglig
Hösten 2007 skickade patientnämnden en skrivelse till landstingsstyrelsen om brister inom vuxenpsykiatrin i Sunderbyn och Malmfälten.- Det har inte förändrats sedan 2007. Vi ser fortfarande samma problematik, säger Anders Frisk, utredare på patientnämnden.
Anders Frisk och Jessica Muhigana tar emot anmälningarna som kommer till patientnämnden. I fjol blev det 73 stycken gällande vuxenpsykiatrin, jämfört med 32 år 2007. Ökningen i sig tror utredarna beror på att patientnämnden har blivit mer tillgänglig.
Foto: Robert Lundberg
• Psykiatern inte gick att nå på telefon och inte ringde upp.
• Patienterna inte fick träffa psykiatern.
• Patienterna inte fick träffa kontaktpersonen.
• Patienterna, vid behov av terapeutiska möten, hänvisades till personal med undersköterskeutbildning och kortare psykiatri-
utbildning.
• Patienterna nekades hjälp trots att de vädjade om hjälp för omfattande ohälsa.
• Närstående till patienterna fick inte kontakt och stöd.
73 klagomål
Under 2008 fick vuxenpsykiatrin i länet 73 klagomål via patientnämnden. Mer än dubbelt så många som året innan. Enligt Anders Frisk och Jessica Muhigana, utredare på patientnämnden, klagar patienterna och deras anhöriga på samma saker som tidigare. Många anmälningar gäller bristande kommunikation och information.
- Till exempel upplever man att man inte har fått tillräckligt med information från läkarna, eller så har man upplevt att de inte lyssnar på en, att man inte blir trodd, säger Jessica Muhigana.
Kontakt med alla
Många patienter är också missnöjda över att inte få intygen till försäkringskassan utskrivna i tid.
Den 29 januari 2008 antog landstingsstyrelsen ett yttrande med anledning av skrivelsen från patientnämnden. Där står bland annat att nämndens påpekanden ska följas upp i verksamheten.
- Vi tar kontakt med alla som framfört klagomål och brister, försöker få till en dialog och hör vad de är missnöjda med. Ofta blir de nöjda med de svar de får, säger Stefan Bergström, chef för vuxenpsykiatrin i Norrbotten.
Landstingsstyrelsen skriver i sitt yttrande att "önskemålet om en närmare dialog med psykiatern är förståeligt, men tyvärr inte alltid möjligt att uppfylla på grund av läkartillgången inom specialiteten."
Det står också att det finns förbättringar att göra när det gäller tillgängligheten. Den enskilt viktigaste åtgärden uppges vara att öka läkartätheten.
Enligt Stefan Bergström är tillgängligheten inom psykiatrin god. Men många gånger är patienten för fokuserad på att få träffa just en läkare.
- Inom psykiatrin är det så många som kan så mycket. Psykiatrin är helt annorlunda än resten av sjukvården. Vi arbetar mycket i team och det är inte alltid en läkare som gör den första bedömningen. Det är inte säkert att man får träffa en läkare överhuvudtaget, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!