Region Norrbotten utreder möjligheten att avveckla slutenvårdspsykiatrin i Piteå och istället införa specialpsykiatriska omvårdsteam som ska behandla patienter i hemmet. Förslaget har mött kritik från både personal och Vårdförbundet. Nu riktar den tidigare patienten Emma Karlsson hård kritik mot regionens förslag.
– Det här är helt idiotiskt. Om man är inlagd på slutenvårdspsykiatrin är det ju för att man behöver övervakning eller för att man genomgår en behandling. Att ha hembesök fungerar inte.
Emma Karlsson har själv varit inlagd på slutenvårdsavdelningen ett flertal gånger och säger att avdelningen varit ett stort stöd för henne under perioder då hon mått dåligt.
– Slutenvårdsavdelningen i Piteå har alltid varit det ställe jag kommit till när jag behövt hjälp. Jag har flera diagnoser, men främst är det bipolaritet och borderline som gör att jag i perioder mår väldigt dåligt. Då är jag rädd att jag ska göra något mot mig själv på impuls. Jag lägger in mig för att kunna få mina mediciner justerade och för att någon ska se till mig så att jag inte gör mig själv väldigt illa.
Statistik gör gällande att den psykiska ohälsan i Sverige ökar, främst bland unga. Emma Karlsson tror själv att den sociala stigman med psykisk ohälsa minskat, men säger att det också ställer högre krav på mottagningen inom vården. Att dra ner på slutenvårdsplatser tycker hon är fel.
– Det här handlar om pengar. Det sägs att psykisk ohälsa ökar. Det stämmer nog, men jag tror att den ökningen delvis beror på att folk är mer villiga att söka hjälp i dag än som varit fallet historiskt. Att ha en diagnos är inte lika stigmatiserat i dag. Ändå är det svårt att få hjälp. Jag tycker inte man ska skära ner på vården. Slutenvårdsplatserna som vi har i Piteå och Norrbotten behövs. Luleå är redan överbelastat som det är, säger hon.
Vad tror du kommer att hända om det här förslaget blir verklighet?
– Självmordsstatistiken kommer att öka väldigt mycket, utan tvekan. De som hamnar på slutenvårdsavdelningen hamnar ofta där för att de har självmordstankar eller befinner sig i psykoser. Det är väldigt utsatta människor.
Att vård i hemmet skulle kunna ersätta slutenvård tror hon inte alls på.
– Det fungerar inte så. De här teamen kan inte vara på plats hela tiden och även om man som patient har anhöriga hos sig så betyder inte det att man är säker. Psykisk ohälsa är inte som blödande sår. Det syns inte utifrån. De anhöriga ser inte vad som pågår i huvudet. Att ha hembesök fungerar inte för någon som är självmordsbenägen. Då krävs utbildad personal på plats som ser till att man inte gör sig illa.
Du har själv legat inlagd på slutenvårdsavdelningen i Piteå. Skulle vård i hemmet gett dig samma trygghet?
– Absolut inte. När man befinner sig i depressiva episoder blir hemmet en bunker. Det är kaos. Att då släppa in någon i sitt hem kan vara en extremt jobbig situation. Att bli inlagd gör att man kommer bort från hemmet samtidigt som man slipper ha någon i sitt privata space. Hembesök kan absolut vara bra, jag säger inget om det. Men det kan inte ersätta tillgängligheten till slutenvård. Inte alls.
En eventuell nedläggning av slutenvårdsavdelningen i Piteå är till sist och syvende ett politiskt beslut. Regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S) säger att man fortfarande jobbar med riskanalyser i frågan.
– Vi vill inte gå händelserna i förväg i detta. Vi behöver titta på risker och konsekvenser och även föra dialog med medarbetare och de fackliga organisationerna. Detta är ett pågående arbete och man kommer förmodligen inte att ha ett färdigt förslag att lägga fram förrän tidigast vid vårt möte i juni, säger han.
Anders Öberg säger vidare att den ökade psykiska ohälsan i Norrbotten gör att man vill se över olika sätt att arbeta med psykisk ohälsa.
– Vi ser tyvärr en ökad psykisk ohälsa i Norrbotten. Då måste vi fråga oss om det finns andra arbetssätt som kan vara mer framgångsrika än de vi har i dag.
Men är det inte kontraproduktivt att stänga ner slutenvårdsplatser i tider där den psykiska ohälsan ökar?
– Vi måste se det på två sätt. Dels om vi har tillgång till att bemanna slutenvårdsplatser. Vi jobbar just nu med att minska mängden inhyrd personal. Därför ser vi över hur man kan jobba med förändrade arbetssätt och använda våra resurser på annat sätt.