Patient vid rättspsykiatrin får rätt till telefon dagtid

Det räcker inte med att man t-r-o-r att patienten kommer att missbruka telefonen. Finns inget mer handfast bevis, ger lagen inget stöd för att inskränka tillgången till telefon. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom gällande en patient vid rättspsyk i Öjebyn.

PITEÅ2013-03-23 06:00

Det är ett beslut från den 8 mars i år, där chefsöverläkaren vid rättspsykiatrin i Öjebyn bestämde att mannen bara skulle få ha sin mobiltelefon mellan klockan 14 och klockan 20, som överklagats. Han hade tidigare missbrukat telefonen och ringt bland annat sina brottsoffer, han hade heller inte skött sina permissioner som han ska.

Patienten överklagade beslutet och menade att han inte misskött sitt telefonerande sedan den 20 december ifjol, varför han borde få ha telefonen som alla andra mellan klockan åtta på morgonen och klockan tio på kvällen.

Misstanke räcker inte
Och förvaltningsrätten finner, efter att ha hört parterna och granskat de lagar som styr, att patienten har rätt.

Lagen säger att "chefsöverläkaren får besluta att inskränka patientens rätt till elektroniska kommunikationstjänster om det är nödvändigt med hänsyn till vården eller rehabiliteringen av patienten eller för att undvika att någon annan lider skada". Sådana beslut får fattas för högst två månader åt gången, men det finns å andra sidan ingen gräns för hur många sådana beslut som kan fattas efter varann.

Men, konstaterar rätten, det räcker inte med att man misstänker att han skulle använda telefonen på ett felaktigt sätt.

Mannen ska ha tillgång till sin telefon varje dag som de andra. Han ska också få använda den utan att personal är närvarande.

Men, skriver rätten, han får inte kontakta tidigare brottsoffer och klarar han inte det ansvaret får chefsöverläkaren på nytt fatta beslut om restriktioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om