Polissamarbetet i EU utgör en av grundpelarna för att bevara och utveckla unionen till ett område där frihet, säkerhet och rättvisa för alla garanteras.
Det samarbetsområde inom EU som främst berör polisens arbete handlar om polis-, tull- och åklagarsamarbete, straffrätt, yttre gränskontroll, asyl och invandringspolitik samt civilrätt.
Daglig påverkan
Samarbetet inom EU har en stor direkt påverkan på det dagliga polisarbetet i Sverige. Arbetet är också en förutsättning för medlemsstaternas polisorganisationer att tillsammans bekämpa den organiserade och allt mer gränsöverskridande brottsligheten.
Inom EU finns ett antal finansieringsprogram och fonder från vilka svensk polis tillsammans med andra svenska och utländska myndigheter kan ansöka om projektmedel.
Den svenska polisen deltar till exempel i ett projekt som syftar till att utbyta goda exempel och erfarenheter inom området riskanalyser vid våld i nära relationer.
Passunion
Det behövs inte längre pass för att resa mellan de medlemsländer som skrivit under det så kallade Schengenavtalet, EU:s passunion som 1997 blev en del av EU-lagstiftning i och med att det fördes in i Amsterdamfördraget.
I dagsläget omfattas 27 länder av avtalet, undantagna är Storbritannien och Irland, som enbart deltar i det polisiära samarbetet samt Cypern, Rumänien och Bulgarien som ska gå med fullt ut när deras gränskontroller mot tredje land (utanför EU) når upp till fullgod standard.
Island, Norge och Schweiz är också med i Schengen.
Personer från länder utanför Schengen behöver visum för att resa till något land inom Schengenområdet.