Varje vinter uppstår tjälskador. Vägar är särskilt utsatta för tjäle, eftersom den isolerande snön plogas bort. Hur mycket tjälen lyfter vägen beror på hur mycket det har regnat på hösten, hur kallt det blir och hur länge det varit kallt, hur mycket det har snöat, men också på hur snabbt temperaturen stiger på våren. Generellt ger långa och kalla vintrar större påverkan.
En nyckfull vägskada är så kallade potthål, som uppstår i vägens beläggning. På vintern utvecklas potthål när vatten tränger ner i små porer och håligheter samtidigt som temperaturen pendlar runt noll. När vattnet fryser och tinar om vartannat, spränger den expanderande isen sönder håligheten och gör den större.
Att köra ner i ett potthål med bilen kan innebära att bilen skadas. På Trafikverkets hemsida finns blanketter att fylla i för den som drabbats av en skada och vill begära ersättning för den.
Lennart Helsing, kommunikatör på Trafikverket, säger att det varje år görs ett antal tusen ansökningar om skadestånd till Trafikverket men att endast ett fåtal av dessa leder till att skadestånd betalas ut.
– Ungefär fem procent av ansökningarna leder till skadestånd. Det handlar ofta om punkteringar eller skadade fälgar, säger han.
Lennart Helsing förklarar att som statlig myndighet har Trafikverket en skyldighet att pröva de anmälningar som kommer in.
– För att få skadestånd måste det vara bevisat att Trafikverket eller dess entreprenörer varit försumliga eller begått ett direkt fel. En sådan sak skulle kunna vara att Trafikverket fått kännedom om en skada som behöver åtgärdas men där man missat att skicka ut en entreprenör att åtgärda eller missat att sätta upp en varningsskylt, säger han.
Trafikverket är normalt väghållare för allmänna vägar och ska enligt väglagen hålla vägen i ett tillfredställande skick genom underhåll, reparationer och andra åtgärder.
– Trafikverket ska inom rimlig tid åtgärda eller varna för en vägskada som kan innebära att fordon skadas, säger han.
Vägskador kan rapporteras in till Trafikverket av vanliga trafikanter. Trafikverkets entreprenörer har också i uppgift att regelbundet inspektera det statliga vägnätet. Det kan enligt Lennart Helsing vara alltifrån kontroll varje dygn på högtrafikerade vägar till kontroll var tredje vecka på de minsta vägarna.