Påsken – frosseriets tid

38 procent av svenskarna befarar att gå upp i vikt under en av årets största frossarhelger – påsken.

Påsken är en av de största mathelgerna. Vi äter exempelvis 2 000 ton ägg och handlar mat för 7,4 miljarder under påsk.

Påsken är en av de största mathelgerna. Vi äter exempelvis 2 000 ton ägg och handlar mat för 7,4 miljarder under påsk.

Foto: Bertil Sundqvist

PITEÅ2014-04-16 08:08

Påsken är en av årets största mathelger och 38 procent av svenskarna befarar att öka i vikt. Enligt en Sifo-undersökning som viktminskningskedjan Itrim låtit göra anger 67 procent av dem som svarat att de ökar i vikt under högtider, att de går upp två kilo eller mer av firandet.

– Det är lätt hänt att vikten skenar iväg under högtider. För att göra av med energin du får i dig av ett hekto godis, behöver du gå över 9 000 steg. Ett normalstort påskägg innehåller cirka tre hekto godis, säger Charlotte Hildestrand på Itrim.

Under påsken äter svenskarna över 6 000 ton godis, 2 000 ton ägg och handlar mat och livsmedel för 7,4 miljarder kronor.

– Tre viktiga nycklar för att hantera alla frestelser under påsken är att planera när du ska unna dig något extra, att äta regelbundet (frukost, lunch, mellanmål och middag) även under högtider och att motionera. Rör på dig; kratta löv, dansa runt elden, damma av cykeln. All rörelse räknas, fortsätter Charlotte Hildestrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om