Partiet står på förbjuden mark

POLITIK. Rättvisepartiet socialisterna står på förbjuden mark. På torsdagen spred de, trots Buns förbud, sin propaganda utanför matsalen i Strömbackaskolan där många förstagångsväljare studerar.- Vem ska köra ut oss? undrar Johannes Lundberg (rs).

Piteå2006-09-08 00:00
Barn- och utbildningsnämnden, Bun, har tidigare beslutat att endast partier som finns representerade i riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige, får sprida sina åsikter i Piteås skolor.

Något rättvisepartiet socialisterna struntar i.

- Vi hävdar bara vår demokratiska rätt och tar kamp för den. Många lärare vi pratat med tycker det är fel att vissa partier stängs ute, säger Lundberg.

Medvetet trots

Rättvisepartiet socialisterna begav sig i går ut på förbjuden mark.

De trotsade medvetet förbudet och ställde sig med sitt bokbord utanför matsalen.

- Vi har länge besökt skolorna en till två gånger per vecka. Varför skulle vi tvingas avstå bara för att det är valtider? Vi är bland annat engagerade i kampen mot sexuella trakasserier i skolan och i kampen mot rasism. Många ungdomar känner igen oss. Vi har haft bokbord här många gånger.

Lundberg berättar att rättvisepartiet socialisterna till kommunen anmält sitt intresse av att få komma ut i skolorna och informera om sin politik. Men de nekats med motivering till Buns beslut. Något han tycker märkligt.

- För oss är skolan en plattform. Vi har en bra relation till många elever även om vårt lilla parti faktiskt har sympatisörer i alla åldrar. Varför ska bara etablerade partier ges möjlighet att informera förstagångsväljare om sin politik?

Censur

Johannes Lundberg och rättvisepartiet är inte de enda som upplever sig orättvist behandlade. Piteå-Tidningen har tidigare skrivit om Sveriges kommunistiska parti, skp, som känner sig censurerade.

- Jag anser att alla partier, oavsett inriktning, ska ha samma informationsmöjligheter. På det här sättet stängs vi ju ute från en ung och viktig grupp av väljarkåren, förklarade då skp:s starke man, Arnold Stenman.

Han har för övrigt också skickat en skrivelse till justitiedepartementet och till Europadomstolen där han kraftig kritiserar Buns beslut.

Buns ordförande Ruth Rahkola har tidigare sagt att hon rent allmänt anser att begränsningarna ska gälla budskap som kan vara kränkande mot elever, skolanställda eller allmänheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om