Pärlor från Piteå samlade i e-bok

Pärlor från Piteå är namnet på den e-bok som elever på gymnasiesärskolan satt ihop och som nu finns att ladda ner. Text, bilder och filmsnuttar samsas i ett verk där både turister och kommunmedborgare får tips om vad som finns att uppleva i närområdet.

Simon Flygel Severin, Fanny Eklund, Therese Wiklund, Lisa Sandberg, Rebecka Persson, Samuel Karlsson och Melissa Isik i 1-2:an har jobbat med boken tillsammans med elever ur 3-4:an på gymnasiesärskolan i Piteå.

Simon Flygel Severin, Fanny Eklund, Therese Wiklund, Lisa Sandberg, Rebecka Persson, Samuel Karlsson och Melissa Isik i 1-2:an har jobbat med boken tillsammans med elever ur 3-4:an på gymnasiesärskolan i Piteå.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2012-11-08 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Från början var det tänkt att bli en vanlig bok i pappersformat, men efter att ha konstaterat det redan fanns en uppsjö av sådana tänkte man om och idén om en e-bok väcktes.

- Jag läste i en tidning att det finns ett gratisprogram för att göra egna e-böcker, säger Kurt Nordström, lärare på gymnasiesärskolan.

Sagt och gjort. Programmet införskaffades och arbetet med att sätta ihop boken började.

Samlade
texter och bilder
- Vi brainstormade ihop en lista över platser och evenemang och började samla fakta och information om dessa.

Av kommunen, havsbadet och på turistbyrån fick man hjälp med bildmaterial, både stillbilder och rörliga.

- Tanken var att vi under hösten skulle fota själva på många utflyktsmål, men den regniga hösten ställde till det och en del fotouppdrag blev mindre lyckade. Men med lite hjälp har vi bildmaterial till allt och slutresultatet är riktigt bra.

Gratis publicering
Lite extra svårt var det att bärga bilder till evenemang som redan varit, som Festspelen, Piteå summergames och Piteå dansar och ler.

- Alla vi kontaktat har varit väldigt hjälpsamma och vi har bland annat haft tillgång till kommunens bildarkiv.

När allt material var insamlat och boken redigerad skickades den för publicering och fem dagar senare fanns den att ladda ner gratis på itunes till datorn och som ibook till ipad.

Boken är uppbyggd i åtta olika kapitel, Piteå, badplatser, utflyktsmål, kultur, evenemang, aktiviteter, skärgården och Välkommen till Piteå. Varje kapitel innehåller olika avsnitt. Till exempel går det att läsa om Kalahatten, Eliasgrottan och Svensbylijda under kapitlet utflyktsmål och om Stenskär, Svinöra och Fingermanholmen under skärgården.

Enkla medel
- Det har varit väldigt roligt att jobba med det här och kul att man med så enkla medel kan skapa något så bra, säger Kurt Nordström.

Hans Hedlund, också han lärare, håller med och säger att produkten känns unik.

- Jag har kollat runt på nätet och inte hittat någon liknande produkt i Sverige så det känns kul att ligga i framkant, säger han.

Boken är gratis att ladda ner och målet är att så många som möjligt ska ta del av den.

- Vi hoppas att kommunen länkar till den på sin hemsida, likaså turistbyrån och havsbadet, säger Kurt Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om