Parkeringstiden begränsas på Lillbrogatan

Mellan 20 och 30 fordon använder parkeringarna längs Lillbrogatan och Storgatan nattetid. Nu begränsar kommunen parkeringstiden till max två timmar i följd för att öka ruljangsen. "De ska vara till för snabba ärenden i centrum", säger Magnus Nyström (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Parkeringstiden på Lillbrogatan begränsas i takt med att gatan byggs om. Nu blir det max två timmar i sträck som man får parkera dag som natt.

Parkeringstiden på Lillbrogatan begränsas i takt med att gatan byggs om. Nu blir det max två timmar i sträck som man får parkera dag som natt.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2023-06-01 18:45

I sommar börjar Piteå kommun arbetet med att byta ut de snedställda p-platserna på Lillbrogatan. 20 p-rutor försvinner och fickparkering kommer att krävas när p-platserna blir längsgående.

undefined
Lillbrogatan byggs om och p-platserna blir längsgående. Samtidigt begränsar kommunen p-tiden till max två timmar i sträck.

Gatan kommer också att få breda gångstråk, träd, bänkar, cykelparkeringar, ny belysning, och ny asfalt. Projektet beräknas vara färdigställt i oktober.

I takt med att Lillbrogatan byggs om vidtar Piteå kommun åtgärder för att minska att parkeringarna missbrukas. Man beräknar att mellan 20 och 30 bilar står på p-platserna nattetid och för att tillgodose en bra ruljangs på parkeringsplatserna införs kortare parkeringstid på Lillbrogatan och Storgatan. 

Enligt de nya bestämmelserna får bilar stå parkerade max två timmar i följd dygnet runt alla dagar. De nya bestämmelserna gäller på Lillbrogatan mellan Prästgårdsgatan och Hamngatan samt på Storgatan mellan Lillbrogatan och Västergatan. 

undefined
"Fler får möjlighet att nyttja parkeringarna genom att rotationen blir bättre", säger Magnus Nyström (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande. (Arkivbild)


– Dessa attraktiva parkeringar längs Lillbrogatan och Storgatan ska vara till för snabba ärenden i centrum. Genom den här förändringen av parkeringstiden får fler möjlighet att nyttja parkeringarna genom att rotationen blir bättre. Dessutom kommer underhållsarbetet på parkeringsplatserna kunna utföras enklare än i dag, säger Magnus Nyström (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande. 

Tider då parkeringsavgift tas ut är samma som i dag, det vill säga vardagar klockan 08–18 samt vardag före söndag och helgdag klockan 09–15. Resterande tid är avgiftsfri, men begränsningen på två timmars parkeringstid gäller ändå. 

Förändringen görs för att kunna erbjuda bra och snabba parkeringsmöjligheter nära butikerna.

undefined
Enligt Kjell Norberg, trafikingenjör på Piteå kommun, är det mellan 20 och 30 fordon som nyttjar p-platserna på Lillbrogatan och Storgatan nattetid. (Arkivbild)

– Eftersom det finns hotell och ett flertal bostäder i närområdet ser vi att det är väldigt attraktivt att parkera här under lång tid och under natten trots att parkeringshuset Älgen finns nära där man kan parkera snöfritt. Förhoppningen är att fler ska hitta dit eller till andra parkeringar oavsett om det är dagtid eller nattetid, säger Kjell Norberg, trafikingenjör. 

De nya bestämmelserna för parkeringstid införs under oktober 2023. Personer som har ett utfärdat tillstånd för att parkera på parkeringsplatser för rörelsehindrade berörs inte av regleringen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!