Rådhustorget är i dag ett gångfartsområde vilket innebär att de gående prioriteras framför fordon på torgytan. Cyklar, bilar och andra fordon får framföras, men det ske i gångfartshastighet och de gående ska lämnas företräde på hela torget.
I samband med detta togs parkeringsplatserna bort, även de två parkeringsplatserna för rörelsehindrade.
– Att torget blir bilfritt har vi ingenting emot, men de två handikapplatserna har ersatts av två på den lutande Aronsgatan vid Sparbanken Nord. Det fungerar inte alls bra, säger Margareta Kassfeldt som menar att det är svårt för de rörelsehindrade att använda dem.
– Vi har påtalat det här flera gånger för kommunen, bland annat på olika tillgänglighetsvandringar. De är inte motvilliga, men det händer ingenting, säger Margareta Kassfeldt som anser att parkeringsproblemet måste lösas snarast.
– Ett alternativ är också att kommunen hyr mark för handikappplatser, säger hon.
De två p-platserna för rörelsehindrade på torget användes flitigt.
– Det är på torget det händer, sedan var de också nära Kaleido där det är mycket arrangemang, säger Margareta Kassfeldt som menar att behovet av p-platser för rörelsehindrade ökar ännu mer när pandemin börjar ebba ut.
Hon sitter som representant för Funktionsrätt Piteå i det kommunala tillgänglighetsrådet och lyfte frågan igen nyligen.
– Ett problem är att hela stan lutar, men jag vet att vi jobbar för att hitta bra parkeringsplatser för personer med rörelsehinder, säger Anna Stamblewski, samhällsutvecklare på Piteå kommun som satt med på mötet och tog frågan vidare.
I centrala Piteå finns cirka 50 parkeringsplatser som är avsedda för personer med rörelsehinder. Den som har ett rörelsehinder som gör att man har svårt att gå, kan ansöka om tillstånd att parkera på dessa platser.
– Nu har jag själv inget parkeringstillstånd, men ett stort problem är också att folk utan tillstånd ändå parkerar på handikapplatserna. Sedan säger dom att. "Jag flyttar på mig om det kommer någon som behöver dem", men hur ska man kunna kommunicera om det från bilen. Jag blir så upprörd över det, säger Margareta Kassfeldt.
Funktionsrätt Piteå har åtta stycken medlemsföreningar som i sin tur har cirka 2 300 medlemmar i Piteå kommun.