Paret möttes på kampsportsläger i Japan

Kampsportslägret i Japan förenade Anne Liljedahl med Grant Reimer från USA. Sju år senare bor de tillsammans i Piteå och planerar sitt bröllop.

Vapenträning ingår i Bujinkan och det kan smälla hårt mellan varven.

Vapenträning ingår i Bujinkan och det kan smälla hårt mellan varven.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2019-02-14 05:00

Det smäller hårt i madrasserna i kampsportslokalen på Nygatan när Anne Liljedahl kastar Grant Reimer över axeln. Paret driver Piteå Bujinkan Dojo och här är hemmets jämställdhet utbytt mot en tydlig hierarki.

Med 13:e graden av svart bälte är Anne ”sensei” och Grant får ingen särbehandling av sin partner under träningen.

– I dojon försöker vi hålla isär rollerna. Som par delar vi gemensamt på allt, men här är jag högre i grad och är ansvarig på ett annat sätt, säger Anne, 38.

Intresset för den traditionella japanska kampkonsten förde samman Grant från Kalifornien, med Anne som då bodde i Linköping. Det slog bokstavligen gnistor när paret träffades för första gången på ett Bujinkan-läger i Tokyo 2012.

– Vi brukar säga att det var kärlek vid första slaget, ”love at first punch”. Vi visste direkt att det här skulle bli något, säger Grant, 30.

Han förlängde sin vistelse i Japan för att kunna vara längre med Anne. Efter kampsportslägret åkte de runt i landet och surfade på höga vågor i Stilla havet och besökte olika musikfestivaler.

Grant, som spelat det tresträngade japanska instrumentet ”shamisen” under flera år, införlivade Anne i den världen.

– Det slutade med att jag själv köpte ett instrument och började spela, säger Anne.

Efter tiden i Japan besökte de varandra i både Linköping och Santa Cruz.

– Vi visste att vi skulle leva tillsammans, men frågan var bara hur och var, säger Anne.

Efter ett tufft halvår ifrån varandra möttes de igen i Japan för mer kampsport och musik. Distansförhållandet hade då pågått ett år och Anne bestämde sig för att flytta till USA.

– Det var tufft att vara ifrån varandra så långa perioder. Det blev mycket Skype-samtal, säger hon.

Eftersom Anne inte kunde jobba som läkare i USA så blev livet med bara en lön snabbt en ekonomisk utmaning. De fick sig en ordentlig tankeställare när Grant fick blindtarmsinflammation och inte vågade gå till läkaren.

– Jag hade ingen sjukvårdsförsäkring och här i USA håller man sig borta från sjukhuset så länge man kan. Till slut sade Anne, ”du håller på att dö.”

Räkningen efter operationen kom som nästa chock. 450 000 kronor kostade det att ta bort blindtarmen.

– Jag tänkte att istället för att ha en osäker framtid här, så blir det bättre att flytta till Sverige och lära mig om Annes kultur, hennes språk och kanske utbilda mig. Det var ett enkelt val.

Sommaren 2014 flyttade Grant till Piteå då Anne, som är specialist inom akutsjukvård, fått jobb på sjukhuset. Sedan 1,5 år tillbaka bor de tillsammans med två katter i ett rött hus från 1920-talet. Anne arbetar nu som läkare på Cederkliniken och Grant har tidigare arbetat på parkförvaltningen, men planerar nu att öppna ett eget kafferosteri.

– Beslutet att flytta till Piteå är det bästa val jag har gjort. Det var tufft att lämna folk bakom mig i USA, men här har jag Anne som stöttar mig, kärleken som får mig att känna mig säker och motiverad. Sedan är Sverige ett underbart land och Piteborna gör att jag känner mig som hemma, säger Grant.

Vad är ert tips för att få förhållandet att fungera i längden?

– Alla vet att den första tiden är en smekmånad, sedan blir det vardag. Mitt tips är att se förhållandet som en utveckling där ni växer och förändras tillsammans. Inte att det ska vara som det alltid har varit, säger Grant.

– Sedan är det viktigt att våga prata om svåra saker. Det kanske gör ont i början, men det blir bättre i längden. Din partner kommer också vara mer förstående att du tror, tillägger han.

En sak som Anne har lärt sig är vikten av att ha kul tillsammans.

– Det behöver inte kosta jättemycket. Det viktiga är att komma ut och testa nya saker. En gång i månaden kan man till exempel låta sin partner bestämma en aktivitet som man måste prova på, säger hon.

Träningen i dojon kompletteras med rörelsepass på Step in, som Anne håller med Grant som stöd. Att dela nästan alla intressen har varit viktigt för deras förhållande – men de gillar också att göra saker var för sig. Grant är till exempel en stor kaffenörd som också håller på med olika hantverk, bland annat knivslöjd. Anne gillar att sticka. Ett av resultaten är tre vantar. En vänsterhandske åt Anne, en högerhandske åt Grant. Den tredje delar de på.

– Det är våra kärlekshandskar, säger Anne.

På Alla hjärtans dag kommer Grant, som vanligt vid högtidliga tillfällen, att laga en romantisk middag.

– Jag lagar alltid god mat vid speciella tillfällen, och jag brukar göra handgjorda kort, säger han.

– Grant är lite av en romantiker, mer än mig, säger Anne.

I augusti i år väntar giftermål och paret har bestämt sig för att åka till Saltoluokta och gifta sig i fjällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om