Parterapeuten Ester Hellström tar emot i sin mysiga mottagning i beigea toner på Furunäset. Till henne kommer par i Piteå som har det kämpigt i sina relationer.
– Alla som kommer hit är modiga. De har bestämt sig och vill göra en förändring för att må bättre, att komma hit är egentligen det största steget, säger Ester Hellström.
Hur kan klimakteriet påverka ett förhållande?
– Jag har förstått att det kan upplevas väldigt olika från individ till individ, det är inte exakt likadant för någon. Men de signifikanta symptomen som beskrivs som nedstämdhet, trötthet och sömnproblem, är vanliga. Och de symptomen kan förstås bli till utmaningar i relationen.
Hon förstår att klimakteriet kan vara tuff period för många kvinnor.
– Att uppleva en förändring av sin kropp, bara det i sig kan vara en utmaning, säger Ester Hellström.
Hon upplever dock att vi pratar mer om klimakteriet i dag och att det finns ökad medvetenhet – även bland männen.
– Jag tror att det finns en större vilja från männens sida i dag att faktiskt lyssna in och förstå. Det kanske inte har varit så förut, men nu är det mer min erfarenhet att: "Vi gör det här tillsammans" för de par som kommer hit.
Ester Hellström vill vända på begreppet "kris", som hon tycker har fått en väl negativ klang eller laddning. Istället menar hon att det kan vara något som kan leda fram till en positiv förändring.
– Kriser hamnar de flesta människor och par i förr eller senare, det handlar egentligen om utveckling. Kanske kan klimakteriet vara det som gör att man får en möjlighet till att reflektera och omvärdera saker i relationen. Det handlar om hur man vill man leva sitt liv, hur vill man ha det tillsammans.
Hon har haft sin mottagning i snart två år och möter både enskilda män och kvinnor och par för samtal. Det flesta par träffar henne fyra till sex tillfällen.
– Min roll som terapeut är inte att ge råd, däremot så hjälper jag par att lyssna in varandra. Att man inte är i affekt utan sitter ner i lugn och ro och pratar med mig som en tredje part närvarande.
Om hon ska ge ett generellt tips på vad man ska tänka på som par, är det att ha en förståelse för varandra.
– Det kan handla om klimakteriebesvär eller andra saker som att mannen går igenom en fas. Men att man när nyfiken och intresserad av sin partner och hur han eller hon mår, säger Ester Hellström.
Samtalet är det som är hennes expertis. Upplever hon att dem hon möter behöver medicinsk expertis så lotsar hon dem vidare till vården.
– Sakerna som man kan koppla ihop med klimakteriet är också sådant som många söker hjälper för, som sömnsvårigheter och ångest. Det behöver inte ha koppling till klimakteriet, men det kan också vara orsaken eller en del av orsaken. Vi människor är komplicerade, det är mycket som påverkar hur vi mår, säger Ester Hellström.
Hon konstaterar helt enkelt att det är tufft att leva tillsammans.
– Man nästan lurar varandra att säga att det är svaret på livets fråga att leva i en relation. Men det är snarare så att det är ett jobb att göra, det är många som kämpar där ute. Det är något vi behöver vara krassa med, det är inte så lätt att leva det här livet som vi fått.