Pappersindustrierna ser konsekvenser av kriget

De stora industriföretagen i Piteå tror att kriget i Ukraina kan få långsiktiga konsekvenser för verksamheterna. "Världen är inte större än att en sådan här konflikt får följder", säger Malin Carlborg på Smurfit Kappa.

Smurfit Kappa köper ingen råvara från Ryssland. Andra aktörer som vanligtvis köper råvara från Ryssland kan nu komma att vända sig till Smurfit Kappas leverantörer, vilket kan ge indirekta konsekvenser för Smurfit Kappa.

Smurfit Kappa köper ingen råvara från Ryssland. Andra aktörer som vanligtvis köper råvara från Ryssland kan nu komma att vända sig till Smurfit Kappas leverantörer, vilket kan ge indirekta konsekvenser för Smurfit Kappa.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2022-03-06 18:45

Förutom den utbredda oviljan att göra affärer med Ryssland och Belarus efter invasionen av Ukraina så hindrar sanktionerna mot länderna företag från att handla med länderna. Den senaste veckan har många stora företag valt att sluta sälja sina produkter i Ryssland. Volvo har stoppat lastbilsproduktionen i landet och Systembolagets beslut att sluta sälja rysk alkohol.

Piteås industrijättar känner av indirekta konsekvenser av kriget.

– Vår produktion har inte påverkats, däremot följer vi hela tiden utvecklingen eftersom konflikten mellan Ryssland och Ukraina påverkar alla typer av leveranser globalt. Om konflikten blir långvarig kan det påverka oss eftersom flödena förändras, säger Malin Carlborg, kommunikationsansvarig på Smurfit Kappa i Piteå.

undefined
Leveranserna globalt kan komma att påverka Smurfit Kappa. "Det blir en kedjereaktion och man har börjat planera framåt i fall det här skulle bli långvarig", säger kommunikationsansvariga Malin Carlborg. (Arkivbild)

Detsamma gäller råvara, konstaterar hon.

– Vi köper ingen råvara från Ryssland, men om andra aktörer som vanligtvis köper råvara från Ryssland inte gör det så kan det ju få en indirekt påverkan. Då köper de ju från våra leverantörer som vi har i dag. Det blir en kedjereaktion och man har börjat planera framåt i fall det här skulle bli långvarig, säger Malin Carlborg.

SCA ser liknande på situationen.

– Det är mer en fråga om lång- och kortsiktigt och hur utvecklingen går framåt. Kortsiktigt har vi ingen större påverkan. Vi har inga affärer in eller ut till Ryssland, men en sådan stor konflikt som pågår länge kommer att påverka hela Europa, säger Mats Nordlander, affärsområdeschef för containerboard.

All förändring behöver dock inte vara negativ, konstaterar han.

– På vissa områden kan det innebära en konkurrent färre. Det finns ju mycket skog och metaller i Ryssland, till exempel. Men jag tror att man ska fokusera på konflikten som sådan, det är den som är tragedin. Det tråkiga är naturligtvis invasionen och kriget som sådant. De affärsmässiga konsekvenserna är sekundära, säger Mats Nordlinder.

Några mindre indirekta konsekvenser går att se på kort sikt.

– Det kan gälla lastbilschaufförer eller vissa kemikalier och jordbruksprodukter, säger Mats Nordlander.

Kemikalieföretaget Wibax är verksamma i Sverige, Finland och Norge – men har inga leverantörer i Ryssland.

– Vi har ingen kund i Ryssland heller, men vi kan ha vissa kunder som i sin tur levererar till Ryssland och det är ju också ett bekymmer. Det vi har hittat hittills som vi ser som bekymmersamt är relativt litet i förhållande till vad vi gör, säger Wibax koncern-vd Jonas Wiklund.

undefined
"Vi är på det här förstås och jobbar med det. I dagsläget har vi ingen större direkt påverkan på de affärer vi gör", säger Jonas Wiklund. (Arkivbild)

Man följer dock läget dagligen och är beredda på indirekta konsekvenser. Under veckan har bränslepriserna skenat och på fredagen höjdes bensinen med ytterligare 45 öre till 21,39 kronor litern och dieseln med 40 öre till 24,77 kronor litern.

– Det är klart att de stigande olje- och energipriserna påverkar oss indirekt. Vi har ju åkeriverksamheten exempelvis, men den påverkan är inte heller jättestor i dag. Sedan förändras sanktionerna hela tiden och det är fortfarande en del frågetecken runt dem. Vi har bra koll, men vi behöver fortsätta arbeta med det, säger Jonas Wiklund.

Känner ni av några förändrade kundbehov?

– Jag tror att det är lite för tidigt för att säga det än så länge. Det pratas mycket både på kundsidan och leverantörsidan, men exakt hur det kommer att påverka oss har vi inte en komplett bild av just nu.

Sanktionerna mot Ryssland

Den 25 februari beslutade EU:s utrikesministrar bland annat:

Förbud mot export av viss teknologi till oljesektorn

Förbud mot att sälja eller tillhandahålla produkter och tjänster kopplade till flyg- och rymdindustrin

Skärpt och breddad exportkontroll för produkter med dubbla användningsområden från EU till Ryssland

Förbud mot exporter av varor och teknologi som bidrar till Rysslands militära och teknologiska utveckling eller utveckling i försvar och säkerhetsområdena

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!