Pappan sökte och beviljades försörjningsstöd för maj 2020. Men beloppet blev lägre än väntat eftersom socialtjänsten tagit med den minderåriga dotterns efterlevandepension från sin avlidna mamma i beräkningen, och även den skatteåterbäring dotter fått för att det dragits för mycket skatt på pensionen.
Pappan överklagade beslutet till förvaltningsrätten och yrkade på ett högre försörjningsstöd för den aktuella månaden då han menar att det inte kan vara riktigt att dottern ska försörja familjen.
Men förvaltningsrätten ger socialtjänsten rätt i sitt beslut. Rätten konstaterar visserligen att barn aldrig är försörjningsskyldiga gentemot sina föräldrar men att tillgångar hos ett barn ska beaktas när det gäller barnets del av försörjningsstödet. Efterlevandepension till barn, så kallad barnpension, är att betrakta som barnets inkomst och ska därför tas med vid beräkning av försörjningsstöd för barnets personliga kostnader.
Vid beräkningen av försörjningsstödet har dotterns inkomster räknats av mot den riksnorm som gäller för hennes personliga kostnader, "utan att till någon del försörja pappan", står det i domen.
"Dotterns inkomster har alltså inte medräknats utöver vad som behövs för hennes egen försörjning", skriver förvaltningsrätten som konstaterar att socialnämnden på så sätt haft fog för sitt beslut och därför avslår överklagandet.